Moamer Gadafi heroj godine za ljudska prava

Online glasanje za izbor “heroja za ljudska prava 2011”, koje je organizovala američka organizacija Amnesty International (AI), istaklo je u prvi plan neke neočekivane ličnosti, ignorisane od strane zapadnih medija, piše Mathaba.net

Tako je trenutno vodeći na toj listi (glasanje je još u toku) ubijeni libijski lider Moamer Gadafi, a iza njega su preminuli pop pjevač Michael Jackson i Nabel Rajab, aktivista za ljudska prava u Bahreinu.

Glasanje će trajati do kraja januara, na adresi www.amnestyusa.org/heroes, ali je dostupno samo Amerikancima.

Gadafi je trebao da primi nagradu Ujedinjenih nacija za doprinos ljudskim pravima, ali su mjesec dana prije toga UN odobrile zapadnim silama da pokrenu ratnu intervenciju protiv Libije, u kojoj je poginulo više od 100.000 ljudi i sravnjeno je nekoliko gradova, dok su medijima kružile različite informacije i verzije događaja. Sada se ubijeni libijski lider našao na vrhu liste “heroja ljudskih prava”.

Smatra se da će organizacija Amnesty International – koja je zbog neuspjeha da se suprotstavi kršenju ljudskih prava u Libiji stekla nadimak Amnezija – izbjeći dodjelu ove nagrade Gadafiju, ocjenjuje Mathaba.net.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com