Moon: Osigurati zakon, red i viši stepen vladavine prava u BiH

U Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP) ozvaničen je početak drugog ciklusa obuke o temi “Nasilje u porodici”, koji se realizira uz potporu Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci (ICITAP) Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, a namijenjen je pripadnicima policijskih agencija iz Federacije BiH.

Sudionike ceremonije, upriličene tim povodom, pozdravio je američki ambasador u BiH Patrick S. Moon, istaknuvši opredijeljenost vlade SAD-a da pruža potporu vladavini zakona, borbi protiv korupcije i naporima na ostvarivanju višeg stepena ljudskih prava, a što su ključni prioriteti na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Ukazao je na značaj edukacije policijskih kadrova na planu suzbijanja pojave nasilja u porodici koja u posljednje vrijeme poprima zabrinjavajuće razmjere, potcrtavajući da se radi o pojavi koja predstavlja ozbiljno krivično djelo, a ne samo društveni problem.

Ambasador Moon izrazio je uvjerenje da će obuka u ovoj oblasti pružiti neophodna znanja o tome kako pomoći žrtvama i kako izbjeći “smrtonosnu spiralu nasilja”, odnosno kako se dugoročno nositi s problemom nasilja u porodici.

Podsjetio je da statistike pokazuju da je svaka četvrta žena u SAD-u žrtva nasilja u porodici, a da u BiH oko jedne trećine žena prijave nasilje u porodici, izražavajući sumnju da je taj broj i mnogo veći, s obzirom na činjenicu da veliki broj tih slučajeva, usljed straha žrtava, ostaje neprijavljen.

”Američka ambasada ostaje posvećena partnerstvu s bh. agencijama za provedbu zakona i pravosudnim institucijama s ciljem da se građanima BiH pruži sve ono što zahtijevaju i zaslužuju, a to su zakon, red i viši stepen vladavine prava” – poručio je ambasador Moon.

Sudionicima ceremonije – kantonalnim policijskim komesarima, polaznicima obuke i instruktorima, te gostima i zvanicama obratili su se i federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i Taib Spahić, direktor Policijske akademije FMUP-a, iskazujući zahvalnost Ambasadi i vladi SAD-a za kontinuiranu potporu na planu edukacije i opremanja policijskih agencija u BiH.

Naglasili su da nasilje unutar porodice razara osnovno tkivo jednog društva i direktno ugrožava zajednicu u cjelini, što zahtijeva blagovremenu i efikasnu reakciju policijskih i pravosudnih organa.

Kako je rečeno, radi se o kompleksnom fenomenu čijem rješavanju treba prići na suptilan način, imajući u vidu njegove sociološke korijene, te tradicionalni, odnosno patrijarhalni oblik organizacije porodice na prostorima BiH.

Najviši policijski dužnosnici FBiH pozvali su polaznike obuke da se tokom petodnevne obuke maksimalno fokusiraju na načine i postupke rješavanja slučajeva nasilja u porodici, potcrtavajući da se radi o sigurnosnom fenomenu kojem se treba suprotstaviti svim zakonskim sredstvima.

Za pripadnike policijskih agencija iz FBiH, a uz potporu i organizaciju ICITAP-a realiziraju se dva ciklusa obuke iz oblasti nasilja u porodici.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com