Najmanje 73 poginulih na nogometnom stadionu u Egiptu

Broj žrtava nasilja na nogometnoj utakmici u egipatskoom gradu Port Saidu porastao je na 73, a povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi, izjavili su večeras izvori iz Ministarstva zdravlja.

Incident se dogodio kada su navijači domaćeg Al Ahlyja upali na teren poslije utakmice protiv ekipe Al Masryja, jednog od najuspješnijih egipatskih klubova.

Na televizijskim snimcima prikazano je kako navijači trče po terenu i jure fudbalere Al Ahlyja. Incident se dogodio nakon što je sudija označio kraj utamice koju je domaći tim dobio rezultatom 3:1.

“Ovo nije fudbal. Ovo je rat i ljudi umiru pred nama. Nema kretanja, nema bezbjednosti i nema ekipa hitne pomoći”, izjavio je Abo Treika, fudbaler gostujuće ekipe.

Fudbalski savez Egipta otkazao je na neodređeno vrijeme utakmice prve lige, a egipatski parlament održaće vanrednu sjednicu o ovom događaju.

Druga utakmica u Kairu prekinuta je odlukom sudije kada su stigle vijesti iz Port Saida, a navijači su reagovali paljenjem dijelova stadiona, prikazala je državna televizija.

Nasilje na fudbalskim utakmicama širom sjevernog dijela Afrike značajno je poraslo poslije političkih nemira koji su zahvatili region prije više od godinu dana.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com