Najveći internetski napad je ipak laž?

U medijima su se pojavili natpisi koji tvrde da je u toku najveći hakerski napad ikad, koji će usporiti cijeli internet. No, to ipak nije istina, tvrdi Gizmodo. Cijela stvar zvuči vrlo dramatično, a ovaj virtuelni rat se odvija između Spamhausa, holandske grupe koja prati spam poruke i Cyberbunkera, također holandske tvrtke koja im daje hosting.

Ovaj dio je istinit, obzirom da su obje grupe u sukobu i međusobno se napadaju.

Ipak, cijeli internet nije ugrožen. Natpisi u medijima koji tvrde da je internet spor nisu potvrđeni, kao i činjenica da je sukob započeo još prošle sedmice, a niko nije primijetio. Isto tako, popularne stranice Netflix i BBC nisu zabilježile probleme (a mnogi tvrde kako su “srušene”).

Isto tako, stranice koje mjere promet na internetu nisu zabilježile nikakvo povećanje iz Holandije, pogotovo ne prema ostatku svijeta.

Ko je onda profitirao?

Kako prenosi Index, čini se da je vijest plasirala (i tvrdi da je istinita) tvrtka CloudFlare koja prodaje zaštitu protiv internetskih DDoS napada, kakav je navodno i ovaj između Spamhausa i Cyberbunkera.

S druge strane, vlasnik CloudFlarea tvrdi kako je upravo on zaslužan za zaštitu velikih stranica, kao što je New York Times, od napada hakera.

Kako će se situacija dalje razvijati, ostaje za vidjeti.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com