Nikšić povukao zakon o povoljnijem penzioniranju

Većina poslanika Predstavničkog doma nije podržala prijedlog iz Vlade FBiH da na današnjoj vanrednoj sjednici tog Doma u Sarajevu po hitnom postupku bude razmotren novi, jedinstveni zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata.

Nakon toga je federalni premijer Nermin Nikšić povukao zakon iz procedure a predsjedavajući Doma Fehim Škaljić prekinuo sjednicu i prethodno pozvao sve zainteresirane strane da se uključe u izradu novog teksta zakona te najavio narednu sjednicu Predstavničkog doma do 12. aprila.

Za hitnu proceduru su glasali poslanici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke “Radom za boljitak”. Stranka demokratske akcije je bila suzdržana, a protiv Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990.
Nakon ovakvog razvoja događaja, više stotina prostestnika, mahom penzionera vojnih osiguranika, koji su od početka sjednice mirno protestirali ispred zgrade Parlamenta, počeli su da se razilaze.

Oni su tražili da budu izuzeti iz najavljenog zakona, ističući da će im time biti značajno umanjene penzije, već ustanovljene otprije drugim propisima, zbog uvođenja u pravo velikog broja novih korisnika u novo zakonodavstvo. Tražili su da ostanu u dosadašnjem, “svom” zakonu, ističući da nemaju ništa protiv da i druge boračke kategorije budu zbrinute pravom na povoljnije penzionisanje.

Po povlačenju predloženog zakona iz procedure, premijer Nikšić je u izjavi novinarima, kao naredni mogući potez naveo konsultacije o rebalansu federalnog budžeta s obzirom na to da Federaciji neće stići naredna novčana tranša po stand-by aranžmanu od Međunarodnog monetarnog fonda ako ne usvoji zakon.
Nije mi cilj nikoga da plašim, ali zaustavljanjem aranžmana s MMF-om, ugrožavamo fiskalnu stabilnost Federacije, valjda je to sad svima jasno.

Rebalans, pak, znači 300 miliona KM manje prihoda. To otprilike znači da bi od 1. maja sve stavke mogle biti 31 posto manje, a kad uzmete da imamo neke stavke u budžetu koje ne možemo smanjiti jer su već sad na najnižem nivou, znači da će transferi prema invalidima, porodicama poginulih, penzionerima, plate, ići više od 35 posto dole.

Nadam se da ćemo do 12. aprila uspjeti proći još jednom kroz ovaj zakon i da će se poslanici uvjeriti da je jako teško ispoštovati dijametralno suprotne stavove različitih udruga (boraca) jer svako gleda sebe – riječi su premijera Nikšića.

Ministar finansija Ante Krajina je naveo da ako izostane stand-by aranžman s MMF-om, sigurno neće biti 239, 5 miliona KM niti, uzročno-posljedično, 58,7 miliona od Evropske komisije, odnosno ukupno oko 300 miliona KM za ovu godinu Federaciji.

Upitan za mogućnost rebalansa o kojoj je govorio premijer, Krajina je naveo da propisi nalažu prilagođavanje planiranih rashoda u slučaju da izostanu očekivani prihodi.

Na pitanje ko će, pak, sazvati sjednicu Vlade FBiH zbog eventualnog rebalansa, Krajina je izrazio nadu da će trenutna kriza i odnosi u Vladi biti prevladani.

Na novinarsku molbu da pojasni navode o 31. martu kao navodnom MMF-ovom roku za donošenje zakona, ministar finansija je kazao da je taj datum MMF spominjao, ali na način da bi u slučaju da zakon bude donesen do tada, već početkom aprila izvještaj otišao Izvršnom odboru direktora MMF-a na dnevni red.

– Mi ćemo dobiti još malo vremena, ali dok god zakona ne bude, nema tranši od MMF-a niti novca od Evropske komisije, dakle, mi smo na čekanju – dodao je Krajina, uz napomenu da MMF nije nestrpljiv.
Ministar za boračka pitanja Zukan Helez šaljivo je nakon današnjih događaja u Predstavničkom domu primijetio da su ga podsjetili na “stara vremena”, ponovo na “neku prirodnu koaliciju HDZ-SDA i SBiH”.

– Mi ćemo dobiti novi tekst zakona ako to poslanici budu željeli. Znači, sad ćemo uključiti predstavnike svih političkih stranaka i svih klubova ukoliko budu željeli, u okviru onih sredstava koja odobrava MMF za ove kategorije. Svi oni koji ponude rješenje – odakle treba skinuti a gdje nametnuti sredstva, biću oduševljen ako nađu rješenja a da sva boračka udruženja budu zadovoljna – rekao je Helez.

– Mislim da će nam MMF dati još jednu priliku – dodao je.

Šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović izjavio je, pak, novinarima da su tvrdnje o rebalansu budžeta netačne i da će Federacija dobiti zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca koji će biti pravedniji i prihvatljiviji svim boračkim kategorijama

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com