Nikšić: Ulazimo u tešku noć, činimo sve da spasimo živote o štetama ćemo kasnije!

Ulazimo u tešku i neizvjesnu noć, ali poduzimamo sve što je u našoj mogućnosti da spasimo ljudske živote, a o materijalnoj šteti ćemo razmišljati kasnije, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

– Za sada je dovoljno ljudi i spasilaca na terenu. Apelujem na građane da sve informacije i zahtjeve za pomoć upućuju na jednu adresu kako bismo mogli najbolje i najefikasnije koordinirati naše akcije – kazao nam je Nikšić.

On se, sa nekoliko ministara, još uvijek nalazi blokiran na magistralnoj cesti na povratku iz Maglaja. Odron kod Nemile je, kako nam je kazao u potpunosti blokirao saobraćaj.

– Otišli smo da sagledamo situaciju na mjestu gdje je najkritičnije. Probili smo se dokle je to bilo moguće. Želja mi je bila da ohrabrim spasioce koji ulažu velike napore, najbitnije je da oni budu tamo na vrijeme. Najpotrebniji su nam motorni čamci, no ima dijelova gdje se ni oni ne mogu probiti. Stanje je doista teško – kaže Nikšić.

Prema njegovim riječima, za pohvalu su inicijative svih koji žele pomoći, uključujući i raftere, ali najvažnije je da se spasilačke ekipe pošalju na najugroženija mjesta.

– Najkritičnije je bilo u Doboj Jugu gdje je bilo životno ugroženo petnaestak ljudi. Helikopter Oružanih snaga je krenuo prema njima uprkos teškim uvjetima, i javljeno mi je da je evakuacija u toku. Kritična je situacija u Natronu i pokušavamo pomoći da se što prije i to riješi – kaže Nikšić.

On je dodao da je postignut dogovor o tome kako će se koordinirati spasilački napori i da je životno važno da se taj lanac poštuje.

– Razumljiva je bojazan i panika kod ljudi, ali je vrlo važno da nadležni dobiju tačnu informaciju da mogu procijeniti šta je prioritet. Ne smije nam se desiti da uputimo interventnu ekipu na jednu lokaciju i onda utvrdimo da nije bilo toliko neophodno, jer ćemo onda zakasniti na drugu lokaciju gdje stvarno postoji potreba – kaže Nikšić za NAP.

(VisokoIN/NAP)

Vezani članci

Fojnica: Rijeka se izlila u naselju Drin, odroni na putevima

VISOKOIN.COM

Pogledajte snimak poplava u Visokom (VIDEO)

VISOKOIN.COM

Poplave na području Visokog (VIDEO)

VISOKOIN.COM

Lukavac pod vodom: Poplavljeno oko 100 kuća, rijeka Turija odnijela most

VISOKOIN.COM

Akcija “Visočani za nastradale u poplavi” se nastavlja‏

VISOKOIN.COM

VIDEO: Stanovnici Željeznog Polja i dalje ugroženi, u toku evakuacija

VISOKOIN.COM