Novalić građanima objasnio kako dolazi do inflacije, uvjerava da FBiH nije finansijski iscrpljena

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić gostovao je večeras u emisiji Rezime Federalne televizije tokom koje je govorio o ekonomskim politikama trenutnog sastava federalne Vlade, kao i o koracima koje će ona poduzeti kako bi građanima olakšala poskupljenja.

Premijer Novalić je na početku gostovanja govorio o preventivnoj suspenziji direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veje.

“Strašno je kad nekome postave napravu pod kola i to u njegovoj avliji. Ne znate vi je li to naprava za prisluškivanje ili neka eksplozivna naprava. Najstrašnije je kad to dolazi iz redova Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kojim rukovodi Aljoša Čampara. Uputit ću i službeni zahtjev da se istraži taj slučaj”, kazao je Novalić.

Istakao je da se radi o aferi unutar koje su korišteni državni resursi protiv ministra iz Vlade Federacije BiH.

Nakon što je ponudio svoj stav u vezi pokušaja prisluškivanja federalnog ministra energetike Nermina Džindića, premijer je pokušao građanima objasniti kako dolazi do poskupljenja cijena na tržištu.

“Ovako, imamo činjenicu da su Rusija i Ukrajina 20 posto izvoza krušnih žita. Dođemo do toga da mali poremećaj u njihovim odnosima na tržištima bi izazvao velike promjene, a kamoli rat između takva dva privredna giganta. Neki dan sam pročitao izvještaj Svjetske banke, do 80 posto učešća u proizvodnji gnojiva ima gas. Nisam to ni sam znao”, objasnio je Novalić.

Usljed nedostatka robe i viška novca na tržištu, došlo je do krize.

“Budžet Federacije nije profitirao jer je protočan, sve što uđe, izaći će. Politika mora biti socijalna i ona to jest. Mi kao vlada mogli bi reći, svaku veknu hljeba sufinansiramo sa pola KM. Tada bi hljeb bio dostupan stanovništvu. Na to bi reagirali trgovci sniženjem cijena. Moram napomenuti da mi skupljamo poreze od svih građana, i siromašnih i bogatih. I mi bismo sufinansirajući hljeb, omogućili bogatim da još jeftinije kupuje hljeb, a za to nema potrebe”, kazao je Novalić.

Federalni premijer istakao je da su općine prijavile Federaciji BiH da imaju 10.000 socijalno ugroženih porodica.

“Međutim, mi smo se najprije odlučili na zabranu izvoza peleta i ogrjevnog drveta. Ukoliko cijena peleta ne bude niža u ova tri mjeseca, mi ćemo zabranu produžiti na još tri mjeseca. Vlada razmišlja i o vaučerima, o prehrambenom i higijenskom paketu. Sve dolazi u obzir, ali ovo je prva mjera. Čim ograničimo izvoz, cijena će pasti”, objasnio je premijer.

Novalić je komentirao i povećanje minimalne plate za radnike u Federaciji BiH, budući da je ona trenutno u tom bh. entitetu niža od najniže plate u entitetu Republika Srpska. Premijer smatra da to pitanje trebaju riješiti socijalni partneri, jer je u interesu Federacije BiH da plate budu veće.

“U FBIH može biti znatno veća, ali Vlada želi pitanje minimalne plate riješiti zajedno sa smanjenjem obaveza na platu. Mi nemamo problem da plata bude, 700, 750, 800 koliko se dogovore socijalni partneri. Želimo da povećanje ode u džepove uposlenih, a ne u federalni budžet jer nama to ne treba”, istakao je Novalić.

Ne smatra da bilo ko onemogućava povećanje minimalne plate, ali da u federalnom Parlamentu nije bilo većine potrebne za promjenu fiskalnih zakona.

“Mi ne znamo da li dalje idemo u rast cijena ili u stagflaciju, sve se može očekivati. Sigurni smo da možemo bez problema provoditi mjere. Nismo finansijski ni ekonomski iscrpljeni. Ukoliko cijene roba i usluga budu povećane, vlada će donositi nove mjere”, zaključio je Novalić.

Vezani članci

Sud BiH se oglasio i potvrdio presudu u predmetu protiv Novalića i drugih

Visokoin.com

Advokatica Vidović uoči odluke: ‘Šokirana sam informacijama da je ishod već poznat i da je presuda osuđujuća!’

Visokoin.com

U augustu isplata 100 KM pomoći i penzionerima i borcima i civilnim invalidima u FBiH

Visokoin.com

Fadil Novalić, prvi krkan izvršne nam vlasti: Najveći hitovi “Zlatnog odrona”

Visokoin.com

Premijer Novalić na posljednjoj dionici Marša mira: Obaveza je biti ovdje

Visokoin.com

Fabrika duhana Sarajevo preživjela je tri države i agresiju, ali nije Fadila i SDA

Visokoin.com