Premijer Novalić na posljednjoj dionici Marša mira: Obaveza je biti ovdje

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jutros se pridružio učesnicima Marša mira “Nezuk – Potočari” na početku treće, ujedno i posljednje dionice u Mravinjcima.

Ova dionica duga je 30-ak kilometara, a učesnici prolaze i Kameničko Brdo, gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila, a isto toliko ih je i zarobljeno.

Premijer je kazao da je obaveza biti ovdje, na putu kojim su prije 27 godina hiljade ljudi tražili spas za svoje živote, a mnogi od njih, nažalost, nisu u tome uspjeli.

“I ove godine mi je posebna čast proći bar zadnju rutu Marša mira u znak poštovanja i sjećanja na hiljade hrabrih Podrinjaca koji su ovim putem spašavali svoje gole živote. Ovo je nešto najmanje što mogu učiniti da se užas koji se dogodio jula 1995. godine ne zaboravi. Prije svega, hodam u čast svih onih koji nažalost ovaj put 1995. godine nisu preživjeli. Na ovom putu su krvavim slovima ispisane najbolnije stranice naše historije. Obaveza je danas biti ovdje – poručio je premijer Novalić.

Marš mira “Nezuk – Potočari” je pješački pohod u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u kojem i ove godine hiljade učesnika u tri dana prolaze put dug 110 kilometara.

Marš je krenuo 8. jula iz Nezuka, a završit će danas u poslijepodnevnim satima dolaskom u Memorijalni centar u Potočarima, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vezani članci

Najtužnija kolona kreće danas: U Potočarima će smiraj naći još 30 žrtava genocida

Visokoin.com

Advokatica Vidović uoči odluke: ‘Šokirana sam informacijama da je ishod već poznat i da je presuda osuđujuća!’

Visokoin.com

U augustu isplata 100 KM pomoći i penzionerima i borcima i civilnim invalidima u FBiH

Visokoin.com

Fadil Novalić, prvi krkan izvršne nam vlasti: Najveći hitovi “Zlatnog odrona”

Visokoin.com

Novalić građanima objasnio kako dolazi do inflacije, uvjerava da FBiH nije finansijski iscrpljena

Visokoin.com

Fabrika duhana Sarajevo preživjela je tri države i agresiju, ali nije Fadila i SDA

Visokoin.com