Novi udar na džepove građana: Rastu cijene odvoza otpada, vode i grijanja

Vijećnici Gradskog vijeća (GV) Gračanice dali su saglasnost za povećanje cijena odvoza otpada, vode i grijanja.

Zahtjeve za povećanje cijena direktori preduzeća „Komus“, „Vodovod i kanalizacija“ i „Eko-toplane“ opravdali su rastom cijena osnovnog materijala za rad, ali i investicijama i troškovima poslovanja.

Tako će od 1. februara do 1. jula cijena odvoza otpada po domaćinstvu s 8 KM biti povećana na 10 maraka. Od 1. jula cijena će, zbog odvoza smeća na regionalnu deponiju u Živinicama, biti 11,5 KM.

– To će biti prvi korak ka zatvaranju gradske deponije „Grabovac“ u Gračanici, za koju smo pribavili idejno rješenje i projekt. Mi, kada je riječ o organizacionom prikupljanju otpada, u 21 mjesnoj zajednici imamo više od 9.000 domaćinstava, uveliko radimo na selektivnom prikupljanju otpada, nabavili smo i podijelili 9.000 kanti za odlaganje otpada. Na povećanje cijene odvoza otpada, koja se nije mijenjala od 2003. godine, bili smo primorani zbog enormnih troškova, goriva, nabavke specijalnih vozila – kazao je Senad Memić, direktor „Komusa“.
I direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Senad Hamidović imao je opravdanje za povećanje cijene kubnog metra pitke vode. Istakao je da građani Gračanice mogu biti ponosni što 15 godina nemaju redukcije vode.

– „Vodovod i kanalizacija“ u kontinuitetu ulaže u zamjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi, nabavku najsavremenije opreme za gradski vodovod. Odsad će kubni metar vode, umjesto 0,60, biti 0,69 KM, odnosno uz naknade za kanalizaciju, vodoprivredu, mjerno mjesto, umjesto 0,94, biti 1,20 maraka za kubik pitke vode.

Novi udar na džepove građana predstavljat će i povećanje cijena za daljinsko grijanje, i to 25 posto za privatna lica i 60 posto za javne ustanove, a zbog poskupljenja biomase i električne energije.

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Od narednog mjeseca cijena vode 20% jeftinija u Visokom

Visokoin.com

Mirza Ganić: Radimo na tome da pojeftinimo vodu

Visokoin.com

U oktobru proizvodnja električne energije u BiH veća za 2,98 posto

Visokoin.com

Uvoz vode i sokova smanjen za 15 posto, trgovinska razmjena nepovoljna

Visokoin.com

Elektroprivreda BiH: Rekordan prihod u iznosu 1,034 milijarde KM

Visokoin.com