Obama želi da SAD bude turistička velesila

Američki predsjednik Barack Obama objavit će u četvrtak plan po kojem Sjedinjene Države trebaju postati najveće turističko odredište u svijetu zahvaljujući lakšem dobivanju viza za Kineze i Brazilce kako bi podupro zapošljavanje u tom sektoru, izvijestila je Bijela kuća.

Obama, koji je u četvrtak ujutro potpisao uredbu u kojoj poziva nekoliko saveznih uprava da donesu mjere za poticanje turističke djelatnosti, treba oko podneva doći u zabavni park Disneyworld u Orlandu, na Floridi, gdje će iznijeti pojedinosti tog prijedloga.

Godine 2010. SAD je bio drugo po veličini turističko odredište u svijetu po broju dolazaka, s 59,8 miliona turista, daleko iza Francuske, zemlje s pet puta manjim brojem stanovnika, koja je imala 77,1 milion posjetitelja, po podacima UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO), prenijela je Hina.

Kako navodi Bijela kuća, turistički sektor sa 2,7 posto sudjeluje u BDP-u, a u 2010. je zapošljavao 7,5 miliona ljudi. Samo u međunarodnom turizmu radilo je 1,2 miliona ljudi, a “više od milion radnih mjesta u Americi moglo bi se otvoriti u idućih deset godina poveća li SAD svoj udio tržišta” u tom sektoru.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com