Od 2012. u Nizozemskoj zabranjena prodaja marihuane strancima

Reputacija Nizozemske kao savršene destinacije za dobru zabavu i uživanje u nesmetanoj konzumaciji “trave” koja se može kupiti skoro na svakom koraku, sljedeće će godine početi isparavati poput oblačka dima, jer će prodaja marihuane i hašiša strancima u popularnim coffee shopovima biti zabranjena, piše Reuters.

Nizozemska vlada polako je ograničavala prodaju lakih droga od 2007. godine zbog zločina i zdravstvenih rizika, pogotovo jer su u prodaju ušli snažniji oblici kanabisa, prenosi Index.

Ivo Opstelten, ministar sigurnosti rekao je kako će se uvelike obeshrabrivati maloljetnička konzumacija popularnog opijata, a ranjivi mladi ljudi bit će zaštićeni od (zlo)uporabe droga.

Nova pravila koja će se u početku primjenjivati na sjeveru zemlje, a zatim će se postepeno širiti, ograničavaju prodaju marihuane na stanovnike Nizozemske, koji će se morati registrirati kao članovi coffee shopova.

Zabrana na snagu stupa od prvog siječnja sve bliže 2012. godine, no neće se provoditi sve do prvog svibnja, kada će početi u tri južne provincije u kojima je narko-turizam najuobičajeniji, te ga dio lokalnog stanovništva smatra velikim problemom.

Ostatak zemlje, uključujući i glavni grad Amsterdam čija je pak narko-scena pravi turistički magnet zakon će početi provoditi od prvog siječnja 2013., a od te će godine nadalje svaki coffee shop smjeti imati maksimalno dvije tisuće članova.

Nizozemska vlada, čiji pritisak za uvođenje strožih zakona koji se odnose na droge, pod vodstvom je Kršćanske demokratske stranke, te će od 2014. zabraniti rad svim coffee shopovima koji se nalaze u krugu od 350 metara udaljenosti od škole.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com