Opasna prevara na Facebooku, hakirano više od 10 miliona korisnika

Online komunikacija odavno je postala naša svakodnevica. No, ponekad ne znamo tko se doista krije s druge strane ekrana, a to nas onda može skupo koštati.

Svi vjerujemo da nam naši bližnji ne bi poslali poveznicu koja sadrži opasni virus, no to se ponekad može dogoditi bez njihovog znanja. Postoji mnogo načina na koje hakeri vrlo uvjerljivo prevare ljude. Najnoviji primjer je hakiranje Facebook Messengera.

Kako prenosi McAfee, korisnici Facebooka već mjesecima nasjedaju na opasnu prevaru prilikom čega prevarantima predaju svoje podatke za prijavu. Naime, kada se žele prijaviti na svoj profil, korisnicima se prikaže lažna stranica za prijavu koja izgleda gotovo identična kao stranica za prijavu na Facebook, odnosno stranica koja kopira Facebookovo korisničko sučelje.

Korisnik tada ima dojam da je na pravoj stranici i potom upiše svoje podatke za prijavu, a njegova lozinka i korisničko ime šalju se hakeru koji zatim šalje istu vezu i lažnu prijavu korisnikovim prijateljima putem Facebook Messengera.

Od svakog korisnika koji klikne na tu poveznicu traži se da unese svoje podatke, a taj se ciklus stalno onda ponavlja. Stranica PIXM koju vode stručnjaci za umjetnu inteligenciju usmjereni na kibernetičku sigurnost procjenjuje da je na ovaj način prevareno više od 10 miliona korisnika Facebooka.

Hakeri su u ovom slučaju upotrijebili tehniku za izbjegavanje Facebookovih sigurnosnih provjera. Kada korisnik klikne na poveznicu u aplikaciji Messenger, korisnika se preusmjerava najprije na legitimno web mjesto, a zatim ga ponovno preusmjerava na stranicu za krađu identiteta.

Na šta treba paziti?

U pitanju je phishing prevara koju je teže otkriti zbog realističnog sučelja na stranicama za prijavu i činjenice da ove zlonamjerne veze naizgled dolaze od prijatelja i obitelji. Međutim, uvijek postoje ključne stvari na koje treba obratiti pozornost kada se suočite s ovakvim vrstama prevare.

Nedostatak personalizacije – kada sumnjiva poveznica dolazi od prijatelja s kojim niste dugo razgovarali, to je znak za uzbunu. Uz to, provjerite je li pozdrav personalitiran ako dolazi od osobe s kojom se često čujete.

Čudan link – držite pokazivač iznad URL-a bez da kliknete na njega da biste vidjeli pregled veze. Ako izgleda sumnjivo, potpuno ga izbrišite. Za poveznice koje se šalju putem društvenih platformi provjerite odgovara li URL sadržaju poruke koja vam je poslana; ako ne – ne klikajte na poveznicu.

Pravopis – ako je poruka puna pravopisnih grešaka, budite jako oprezni, osobito ako takva poruka dolazi od osobe koja inače ispravno piše.

Traži se akcija – ako se od vas u poruci traži da reagirate odmah, da preuzmete nešto, ni slučajno nemojte kliknuti na to već samo obrišite poruku.

Na kraju, ako niste sasvim sigurni, najbolje da se toj osobi javite nekim drugim kanalom i upitate ju je li vam poslala takvu poveznicu.

Vezani članci

Haker osuđen na više od 13 godina zbog zloupotrebe ličnih podataka

Visokoin.com

Facebook uveo novi player za prikazivanje videa i korisne kontrole

Visokoin.com

Facebook mijenja neke stvari na profilima

Visokoin.com

Vijest o gašenju Instagrama i Facebooka pozdravili mnogi: Idite slobodno

Visokoin.com

Nokia “oživljava” dva klasična modela, dodat će im Facebook i YouTube

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com