Veliki skandal: Facebooku dvije milijarde dolara kazne?

Facebook i kompanija za analizu podataka koja je radila na kampanji za predsjedničke izbore Donalda Trumpa, Cambridge Analytica, pod sve su većim pritiskom nakon što su hakovali oko 50 miliona profila korisnika društvene mreže.

Cambridge Analytica je korisnicima nudila aplikaciju koja je skupljala njihove podatke, no oni su na to inicijativno trebali pristati. Podaci koje su skupljani, kako su rekli korisnicima, trebali su služiti u akademske svrhe.

No, to nije bilo tako. Osim korisnika koji su pristali na to, aplikacija je uzimala bez pristanka podatke njihovih Facebook prijatelja, a broj hakovanih profila tako je narastao na nevjerovatnih 50 miliona. Na kraju su ove podatke koristili kako bi na najbolji mogući način osmislili način za reklamiranje kampanje aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Direktori kompanija Mark Zuckerberg i Alexander Nix morat će svjedočiti o slučaju, a strani mediji tvrde kako bi iznos koji bi mogli platiti za krađu mogao doći i do dvije milijarde dolara.

Facebook je od 2015. godine znao da se kradu podaci njegovih korisnika. Iapk, jedino što je učinio bilo je pismo upućeno Christopheru Wylieu, jednom od zaduženih za prikupljanje podataka, da sve nezakonito prikupljene podatke mora uništiti.

Wylie koji je “zviždač” u cijeloj aferi, svoje priznanje saopćio je na televiziji, što je Cambridge Analytics pokušao zaustaviti.

Vezani članci

Facebook uveo novi player za prikazivanje videa i korisne kontrole

Visokoin.com

Opasna prevara na Facebooku, hakirano više od 10 miliona korisnika

Visokoin.com

Facebook mijenja neke stvari na profilima

Visokoin.com

Vijest o gašenju Instagrama i Facebooka pozdravili mnogi: Idite slobodno

Visokoin.com

Nokia “oživljava” dva klasična modela, dodat će im Facebook i YouTube

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com