Ostaje otvoreno pitanje: Šta će biti sa pozicijom Izetbegović na čelu KCUS-a

Senat UNSA dao je saglasnost rektoru Rifatu Škrijelju da izvrši rješenje Kantonalne uprave za insepkcijske poslove i poništi upis na doktorske studije Sebije Izetbegović. U praksi to znači, da Izetbegovićeva nakon titule magistra, redovnog profesora ostaje i bez titule doktora nauka. Sve se događa u trentuku kada Opštinski sud u Sarajevu razmatra tužbu Izetbegovićeve protiv Univerziteta kojom traži poništavanje odluke kojom joj je poništen postdiplomski studij.

Red titula ispred imena Sebije Izetbegović drastično se skratio, bar što se tiče Senata UNSA, koji je, vjeruje rektor, danas posljednji put o njoj razgovarao.

“Sebija Izetbegović je prema svemu što smo mi do sada vidjeli za UNSA ljekar specijalista. Što se Univerziteta tiče, ona nema nikakvu drugu funkciju osim ako Sud ne donese drukčiju odluku”, kazao je Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

Senat je danas sa 30 glasova za, šest suzdržanih dao podršku Rifatu Škrijelju da izvrši mjeru koju je naložila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove – da joj se poništi upis na doktorski studij. Samo dva člana Senata bila su protiv.

“Naučno nastavno vijeće je zatražilo od rektora da podnese žalbu na rješenje inspekcije rektor je odlučio da to neće uraditi. Profesorica više ne predaje, nije nastavnik na predmetu ginekologija”, kaće Amina Valjevac, dekanesa Medicinskog fakulteta.

“Naravno da tu njihovu zapovjed nisam želio izvršiti jer za sve što se dogodilo u vezi sa Sebijom izetbegović što se desilo nije kriva samo imenovana nego su krivci bili u tadašnjem rukovodstvu Medicinskog fakulteta”, dodaje Škrijelj.

Advokat Sebije Izetbegović Senka Nožica je upozoravala da Senat ne bi trebao zasjedati prije isteka peridoa za žalbe na mjeru inspekcije.

“Danas ističe žalbeni rok, a rješenje koje će rektor da donese neće biti doneseno danas”, rekao je Škrijelj.

Ranije je Senat većinom glasova podržao poništavanje njenog postdiplomskig studija, i zvanja redovnog profesora zbog čega je Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu. Zatražili su od Suda da izrekne mjeru kojom bi se onemogućlo dalje postupanje senata.

“Već je rečeno da će biti sudski epilog ovih svih dešavanja. Ja kao neuropsihijatar ne bih mogla sudske odluke komentarisati”, kaće Enra Suljić, član Senata.

Enra Suljić, koja važi za blisku saradnicu Sebije Izetbegović nije dozvolila dalja pitanja. Sama Izetbegović se ni ovaj put na pozive i poruke nije odgovarala. Ali ljekari koji su otišli sa KCUS-a imaju komentar.

“Da sam se ja pitao ta gospođa nije trebala ni doći na tu poziciju. Građani su informisani o problemima sa Komorom, o problemu odlaska ljudi, smjenom šefova, razvaljvianjem pojedinih klinika, u mandatu će ostati pozanta kao osoba koja je rušila klinike, a pravila parkinge”, kaže Ismet Suljević, anestezilog.

Ostalo je otvoreno pitanje zakonosti pozicije Sebije Izetbegović na čelu Kliničkog centra UNSA. Upravni odbor nije zasjedao, a Lejla Brčić, član Odbora ispred KS zahtjevala je da se na dnevni red sljedeće redovne sjednice uvrsti upravo ovo pitanje.

Vezani članci

Sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu o doktoratu Izetbegović

Visokoin.com

Iako Sebija Izetbegović nema diplomu, Bakir treba podnijeti ostavku… Sve je znao, ništa nije poduzimao!

Visokoin.com

Muradif Pajt teško tereti Sultaniju: Sebija ukrala naučni rad

Visokoin.com

Sebija Izetbegović ponudila objašnjenje zašto nije htjela dostaviti indeks

Visokoin.com

Komisija potpisala prijedlog o poništenju diplome Sebije Izetbegović

Visokoin.com

Novi detalji o Sebijinoj “diplomi”: Nije stekla status postdiplomca, omogućena joj odbrana magistarskog!

Visokoin.com