Osvrt na jučerašnje proteste u Visokom

Jučerašnji protesti u Visokom su prikazali negativnu i pozitivnu sliku našeg grada. Na ulice treba izaći zbog dostojanstva i ljubavi u nama. Zbog obaveze prema samom sebi, svojoj djeci, prema svojoj rodbini, prijateljima i komšijama, prema poznanicima i sugrađanima, zato što volimo i cijenimo svoj život, slobodu, svoj grad i kakvu-takvu Bosnu i Hercegovinu.

Jučerašnje okupljanje u Visokom je bilo izraz nezadovoljstva. Nezadovoljni su došli iskaliti bijes i pokazati da su spremni na sve, jer nemaju više šta da izgube. Stotine građana Visokog je izašlo na ulice sa jasnom namjerom da sruši nesposoban sistem i da se život kakav smo živjeli do jučer ne nastavi i sutra.

Šta je uzrok vandalizma na ulicama Visokog?

opcina_protesti_nakon_1

Generacije mladih koje su jučer u Visokom kamenovale zgradu Općine Visoko su odrasle u sistemu u kojem ne postoji vladavina prava. Mladi se ne sjećaju Jugoslavije, imaju samo ovu i ovakvu BiH, gdje su pamet, razum i kultura marginalizirani pojmovi, a nasilje, zločini i kriminal ulaznica za bolji život. Za mnoge mlade uzori su postali obični kriminalci ili oni sa kravatama, koji su se po “ZAKONU” obogatili i koje sistem rijetko kažnjava. Odrastajući u zemlji u kojoj ne vlada zakon i red, omladina jednostavno misli da može činiti bilo šta i da će to proći nekažnjeno.

Visoko mora naučiti protestvovati bez rušenja i paljenja.

opcina_protesti_nakon_2

Visoko je dovoljno u ratu stradalo, previše je suza proliveno i jedino što je bitno da na protestima nije niko stradao. Ni građanin, ni policajac, ni političar. Također jako je bitno ne dozvoliti nijednoj političkoj opciji, ni iz vlasti, ni iz opozicije da prisvoji demonstracije, a vjerujte ”oni” ne spavaju jer razmišljaju kako da trenutno stanje okrenu u svoju korist.

(VisokoIN)

Vezani članci

Načelnik općine Breza – Halil Tuzlić, platio Rome da ga podrže!

Visokoin.com

Savjet reisu-l-uleme osudio nasilje na protestima

Visokoin.com

Nema potvrde da Ashton i Fuele dolaze u Sarajevo

Visokoin.com

MUP ZDK: Saopćenje za javnost

Visokoin.com

Vojna oprema na granici BiH namijenjena je za izvoz

Visokoin.com

MUP KS: Uhapšeno pet Visočana, bacali flaše sa zapaljivom tečnošću

Visokoin.com