Paddy Ashdown: Dodik ima plan da državu učini potpuno nefunkcionalnom

Bosna i Hercegovina ide ka disoluciji, a Milorad Dodik ima plan da državu učini potpuno nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje, izjavio je za Dnevni avaz Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

On je pojasnio zašto je u posljednjem istupu u Vanjskopolitičkom odboru irskog parlamenta rukovodstvo RS nazvao separatističkim te pozvao Evropsku uniju da ih izolira.

Cijelih 11 godina BiH je išla putem jedinstva, funkcionalnosti i prema Evropskoj uniji, međutim, posljednjih pet-šest godina dinamika se promijenila i ide u suprotnom pravcu – upozorava Ashdown.

O tome na šta, konkretno, mislite, u kojem pravcu ide zemlja imajući u vidu sve ono što se ovdje događalo tokom agresije, Ashdown kaže:

“Ne mislim da će doći do nasilja, ali ni to ne treba, nažalost, potpuno isključiti. Ali vjerujem da postoji realna opasnost da BiH postane nefunkcionalna crna rupa. Političari moraju preuzeti odgovornost i djelovati konstruktivnije u interesu građana.

Opasnost je, zapravo, dinamika koja ide prema disoluciji i raspadu, a ne jedinstvu. To je započelo u RS, to je započeo Milorad Dodik kada mu je međunarodna zajednica dozvolila da prijeti reformama, nezavisnom pravosuđu, državnom fiskalnom sistemu i drugim državnim strukturama koje su građene 11 godina.

Evropska unija se nije pokazala dovoljno snažnom da to zaustavi. Kao posljedica takve pozicije RS odmah se javljaju i glasovi o trećem entitetu. Čak i bošnjačke stranke poput SDA sada mnogo više pažnje posvećuju Federaciji nego državi. To znači da Bosna ide unazad, prema situaciji u kojoj postoje samo dva entiteta, a države je sve manje”.

Asdown je Dodika i vlasti RS opisao kao separatiste.

“Da, jer oni jesu to – separatisti. Ne kažem da će se on nasilno odvojiti, već da igra istu ulogu kao Milo Đukanović i da državu učini nefunkcionalnom kako bi svi odustali od nje”, kaže Ashdown, piše “Avaz”.

Ashdown poziva Brisel da poduzme tri ključna i hitna koraka da bi spasio situaciju u BiH od daljnjeg pogoršanja.

“Kako ja vidim stvari, EU bi morala biti mnogo odlučnija, ne dozvoliti da se sruši ono što je postignuto. A vrlo jasno sam rekao šta treba uraditi. Prvo, EU treba razgovarati samo s onima koji su za jačanje države, a ne za raspad. Drugo, nastavak napretka Beograda prema Uniji mora biti uvjetovan time da Srbija eksplicitno kaže da je protiv bilo kojeg koraka koji slabi državu. I treće, EU mora biti energičnija u korištenju svojih mehanizama pritiska, odnosno da resurse koje ulaže koristi tako da oni ne idu onima koji blokiraju evropski put”, smatra Asdown.

Na pitanje da li EU sposobna uopće to uraditi, znajući da je i sama u dubokoj krizi, Ashdown odgovara:

“Da, u tome i jeste stvar. Postoji opasnost da njen utjecaj slabi. Ja ne kažem da se treba vratiti bonskim ovlastima nego da EU ima mehanizme i da ih mora efikasno koristiti.

Volio bih da Brisel nije zauzeo ovako relaksiran stav prema dinamici koja postoji u BiH. Više bih želio da vrši snažniji pritisak da se stvari u BiH poprave. U osnovi, sav posao koji su uradili visoki predstavnici od Petritscha, i oni prije njega, pa ono što sam i sam uradio, sada se dovodi u pitanje”, kaže Ashdown.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com