Papa Benedikt naredio istragu zbog curenja informacija

Papa Benedikt Šesnaesti osnovao je kardinalsku komisiju koja će ispitati slučajeve curenja osjetljivih dokumenata u medije, u kojima se govori o navodnoj korupciji i lošem upravljanju u Vatikanu.

Među dokumentima su i privatna pisma koja je papi uputio jedan nadbiskup, koji je premješten u Vašington nakon što je ukazao na, kako je rekao, nepotizam i korupciju pri sklapanju ugovora. U dokumentima se ukazuje i na navodne unutrašnje konflikte u vezi sa transparentnošću rada vatikanske banke.

Vatikan je saopštio da će komisiju činiti tri penzionisana kardinala: Španac Hulijan Eranz, Jozef Tomko iz Slovačke i Salvatore De Đorđi iz Italije.

U saopštenju se navodi da će oni ispitati okolnosti i utvrditi na koji su način dokumenti procurili u medije.

Skandal, koji je dobio ime “Vatiliks”, izbio je kada je serija dokumenata našla put do italijanskih medija u januaru i februaru ove godine.

U jednoj televizijskoj emisiji objavljena su privatna pisma koja je vatikanskom državnom sekretaru kardinalu Tarsisku Bertoneu i papi poslao nadbiskup Karlo Marija Vigano, sadašnji ambasador Vatikana u Vašingtonu.

On je u to bio zamjenik guvernera u gradskoj upravi Vatikana od 2009. do 2011. godine i predvodio je odjeljenje odgovorno za održavanje vrtova, zgrada, ulica, muzeja i ostale infrastrukture. Ova administracija funkcioniše nezavisno od gradske uprave Rima.

Pisma pokazuju da je Vigano premješten u SAD nakon što je otkrio, kako je rekao, mrežu korupcije povezanu sa ugovorima koje je Vatikan sklapao sa firmama, uz vještački podignute cijene.

On se požalio da pojedini vatikanski zvaničnici protiv njega vode prljavu kampanju i zamolio da bude zadržan na tadašnjoj funkciji, da bi završio započeti posao.

Bertone je reagovao smejnom Vigana sa funckije tri godine prije isteka njegovog mandata, nakon čega ga je poslao u Vašington, iako se on tome odlučno protivio.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com