Paravinju konačno izručuju Hrvatskoj

Dragan Paravinja (43), optuženi za ubistvo Antonije Bilić (17) iz Drniša, do kraja sedmice će iz BiH biti ponovo izručen Hrvatskoj, saznaju “Nezavisne”.

Sagovornik, blizak bh. pravosudnim institucijama, demantovao je napise pojedinih hrvatskih medija, prema kojima će najpoznatiji kamiondžija u regionu prvo u Kazneno-popravnom zatvoru (KPZ) Tunjice, kod Banjaluke, odslužiti kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog ranijeg pokušaja silovanja u Palama, pa tek potom biti izručen susjednoj zemlji.

“O tome nema ni govora! Već u narednih nekoliko dana Paravinja će biti izručen Hrvatskoj, kako bi kraju bio priveden sudski postupak koji se protiv njega, zbog ubistva Bilićeve, vodi u Županijskom sudu u Šibeniku”, rekao je izvor “Nezavisnih” i tako konačno stavio tačku na spekulacije o terminu prebacivanja osumnjičenog ubice.

Prethodno je, još prije mjesec dana, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske primilo rješenje iz Ministartva pravde BiH, kojim se privremeno izručenje Paravinje dozvoljava, a nakon toga su uslijedila nagađanja o datumu kada će se to i dogoditi. Naša saznanja potvrdili su i u Ministarstvu pravde BiH, odakle ipak nisu željeli da nam otkriju tačan dan izručenja Paravinje.

“Tačno je da će susjednoj zemlji biti izručen do kraja ove sedmice, ali, koji dan, iz razumljivih razloga ne mogu da vam kažem”, naglasio je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

Da će Paravinja u narednih nekoliko dana iz Kazneno-popravnog zatvora Tunjice biti izručen Hrvatskoj, potvdio nam je juče i Pero Dunjić, direktor KPZ-a, ali o detaljima, takođe, nije želio da govori.

Inače, nakon hapšenja u Srpcu, Paravinja je prošle godine izručen u Hrvatsku, a zatim vraćen u BiH, te je u Okružnom sudu u Sokocu osuđen na 34 mjeseca zatvora zbog pokušaja silovanja u Palama 2002. godine. Osim Hrvatske, potražuje ga i Srbija, zbog silovanja i pokušaja silovanja, a u toj zemlji pravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora.

Famozni vozač kamiona, koji je priznao, a zatim i porekao da je ubio Bilićevu, za kojom se još traga, uhapšen je u junu prošle godine u napuštenoj kući u selu Donji Srđevići, kod Srpca, u kojem je posjetio rođake.

Nakon što stigne u šibenski zatvor, sudija će morati da zakaže raspravu na kojoj Paravinja treba da se izjasni o krivici za ubistvo maloljetnice 7. juna prošle godine, i pokušaj silovanja 25-godišnje autostoperke, koju je krajem juna 2010. povezao svojim kamionom.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com