Prevent Group donirao 400 zaštitnih maski za medijske djelatnike u BiH

Koncern Prevent Group donirao je 400 zaštitnih maski za novinare, snimatelje, fotoreportere i ostale medijske djelatnike u Bosni i Hercegovini, koji svakodnevno izvještavaju o pandemiji COVID-19.
Udruženje BH novinari podijelit će i distribuirati, danas i sutra, te maske određenom broju medijskih kuća u nekoliko bh. gradova, a u toku su pregovori s nevladinim organizacijama i firmama koje bi trebalo da osiguraju još 600 zaštitnih maski za uposlenike medija.

Anketa koju je provelo Udruženje BH novinari pokazala je da veliki broj medijskih kuća ne raspolaže zaštitnim maskama, rukavicama, niti sredstvima za dezinfekciju, uprkos tome što su njihove ekipe svakodnevno na terenu, kao i u studiju i redakcijama i prate sva aktuelna dešavanja u vezi s pandemijom koronavirusa.

– Zbog toga još jednom Udruženje BH novinari apelira na vlade, krizne štabove i ministarstva zdravlja širom BiH da pokušaju pomoći medijima u osiguranju minimalnih količina medicinskih paketa (maska, rukavice i sredstvo za dezinfekciju), za novinare i medijske djelatnike u lokalnim zajednicama – navode iz Udruženja BH novinari.