Pripadnici MUP-a Srbije bili na tajnom zadatku u Potočarima

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije Srbije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Kao povod naveli su nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida 2015. godine u Potočarima, kada se se dogodio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Dumanović i Trbović podnijeli su prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarice Uprave kriminalističke policije.

U izjavi za Al Jazeeru Durmanović je kazao kako je usmeno naređenje da se krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije.

U Srebrenicu je, prema njegovim riječima, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.

– Imali smo legitimacije, na njima je pisalo “Srebrenica 2015.” To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbjeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamijenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku donio te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam – kazao je Milan Durmanović.

Ministar Dragan Mektić kazao je da pripadnici stranih bezbjednosnih agencija ne mogu biti na bilo kakvom zadatku na teritoriji te države bez znanja i odobrenja nadležnih domaćih službi.

– Osim prijavljenog obezbjeđenja, nismo imali nikakve druge najave, niti smo u tom momentu imali bilo kakvih saznanja da neko boravi mimo tog obezbjeđenja – rekao je Mektić za Al Jazeeru.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić nije želio mnogo komentirati ovaj slučaj, kazavši kako je “najbolje da se političari ne uključuju previše u sigurnosne poslove”.

Vezani članci

Samo u Srbiji: Ratni zločinac iz zatvora videolinkom pričao učenicima o herojstvu

Visokoin.com

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Premijer Novalić na posljednjoj dionici Marša mira: Obaveza je biti ovdje

Visokoin.com

Ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prijeti joj prekid pregovora sa EU

Visokoin.com

Velika akcija beogradske policije: U aferi “Elitna prostitucija” navodno umiješane i rijaliti zvijezde

Visokoin.com

Okršaj pred kamerama / Aleksandar Vučić o priznavanju genocida u Srebrenici: To bi dovelo do…

Visokoin.com