Protestanti traže da Skupština KS ne prihvati ostavku Emira Suljagića

U Velikom parku u Sarajevu danas je oko 100 građana, među kojima su bili i prosvjetni radnici, protestovalo protiv ostavke ministra obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo Emira Suljagića.

Sa mirnog prostesta u Sarajevu zatraženo je da kantonalna Skupštine ne prihvati ostavku Suljagića, te da se od prijetnji zaštiti ministar kao i svi ostali građani Kantona.

Kantonalni ministar obrazovanja Emir Suljagić podnio je neopozivu ostavku 10. februara, nakon prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici, predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Mirjani Malić.

“Prijetnje s kojima se suočavamo moja porodica i ja sprečavaju me u izvršavanju onoga za što sam dobio mandat i zakletve koju sam položio pred Skupštinom i građanima Kantona Sarajevo“, naveo je Suljagić u pisanoj izjavi.

Suljagić je prošle godine, u namjeri da spriječi diskriminaciju u školama u Kantonu Sarajevu, donio odluku da predmet vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjenjivanja učenika zbog činjenice da postoje učenici koji ne idu na vjeronauku.

Takva odluka kantonalnog ministra obrazovanja naišla je na veoma oštru osudu Islamske zajednice BiH i poglavara Mustafe Cerića koji je zaprijetio sarajevskim ljetom, po ugledu na arapsko proljeće.

Prema nezvaničnim informacijama Suljagić je nakon ostavke i zbog prijetećeg pisma, u kojem se nalazio i metak, otputovao u Beč.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com