Rasmussen: NATO nema namjeru da se vrati u Libiju

NATO nema namjeru da se vrati u Libiji, koju su snage Alijanse napustile krajem oktobra, potvrdio je danas generalni sekreta NATO Anders Fogh Rasmussen.

“Želim da ukažem na činjenicu da smo okončali naše akcije u Libiji 31. oktobra i nemamo namjeru da se tamo vraćamo, uprkos nestabilnoj situaciji na terenu”, izjavio je Rasmussen na konferenciji za novinare.

On je dodao da je NATO intervenisao na osnovu mandata UN koji više nije na snazi, navodeći da je NATO okončao svoju akciju jer je ocijenjeno da je “ostvaren cilj”.

Posljednjih dana u nekoliko libijskih gradova izbili su sukobi između snaga lojalnih bivšem libijskom lider Muameru Gaddafiju i vladinih snaga.

Gaddafijeve pristalice su 23. januara preuzele kontrolu nad gradom Bani Valid, jugozapadno do Tripolija, jednom od poslednjih uporišta koje su nove revolucionarne vlasti pokorile u građanskom ratu prošle godine. Vlada je juče potvrdila da je ponovo preuzela kontrolu nad ovim gradom.

Napadi su uslijedili tri mjeseca nkon što je Gaddafi ubijen i predstavljaju novi udarac za privremene libijske vlasti koje se suočavaju sa najvećom političkom krizom od kada su preuzele vlast.

Od prošle sedmice u Libiji traju protesti jer nisu ispunjena obećanja o transparentnosti vlasti i isplati odštete ranjenima u građanskom ratu.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com