Rusi počinju istraživanje ležišta nafte i gasa u BiH

Na potezu od Kostajnice do Kozarske Dubice, sutra bi sa dolaskom ruskog naučno-istraživačkog tima trebalo i zvanično da počnu seizmička ispitivanja s ciljem pronalaženja ležišta nafte i gasa na teritoriji BiH. Zvaničnom početku ispitivanja prisustvovaće ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i generalni direktor “Jadran naftagasa” Predrag Radanović, koji će sutra u 14.00 sati posjetiti lokaciju u selu Slabinja kod Knežice, opština Kozarska Dubica, najavljeno je iz resornog Ministarstva, a potvrđeno iz tima za podršku istraživanjima u bazi u Prijedoru.

Za geološka ispitivanja zadužen je “Jadran naftagas” DOO Banja Luka, zajedničko preduzeće Srbije i Rusije osnovano krajem prošle godine u Banjoj Luci, koje je početkom oktobra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS potpisalo koncesioni ugovor za istraživanje nafte i gasa u Srpskoj.

Cilj ovih ispitivanja je da se izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa na kojima bi se potom vršila istražna bušenja.

Planirano je da se seizmička istraživanja izvode na teritorijiama Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Prijedora, Oštre Luke, Čelinca, Prnjavora, Doboja i Banjaluke. Istraživanja će se, takođe, provesti i na prostoru Semberije.

Istraživanje bi, prema projektu trebalo da traje pet godina, a prema već objavljenim procjenama eksperata, maksimalna proizvodnja za sedam do deset godina mogla bi da iznosi do 700.000 tona nafte, prenose portali. U RS se očekuju rezerve 10 miliona tona “crnog zlata”, a procjena je da bi plan investicija, u najboljem slučaju, mogao da dostigne čak 315 miliona dolara.

U 2011. godini planiran je početak trogodišnjih geoloških istraživanja, za šta će biti obezbijeđeno od 9,2 do 17,6 miliona dolara.

“Jadran” će prva geološka istraživanja početi u Posavini, a seizmička istraživanja će krenuti od Prijedora ka Posavini i Semberiji.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com