Rusija: Godišnje umire 70.000 narkomana

Od upotrebe narkotika u Rusiji svake godine umre oko 70.000 ljudi, a u zvaničnoj evidenciji je oko 550.000 narkomana, mada stručnjaci smtraju da je broj mnogo veći i da dostiže četiri miliona, podaci su Gosnarko-kontrole.
Nacrt zakona koji se nalazi na razmatranju u Državnoj dumi o osnovama preventive kriminala predviđa prinudno liječenje narkomana.

Najava uvođenje prinudnog liječenja izaziva u ruskom društvu oštru diskusiju. Jedan od argumenata kritičara je da prijedlog označava povratak totalitarizmu.

Ali slična mjera, kako smatra većina ljekara, spasiće od smrti veliki broj narkomana koji u periodu krize nemaju kontrolu nad svojim postupcima.

Prosječan uzrast kada dolazi do zavisnosti je između 15 i 17 godina. Oko 20 odsto narkomana su učenici, a 60 odsto mladi ljudi od 16 do 30 godina.

Ruski ljekari narkolozi već niz godina pozivaju na uzbunu. Oni traže da se uvede zakonska norma koja omogućava da se pacijenti u krajnjim stadijumima narkotičke zavisnosti, kada predstavljaju opasnost za porodicu i društvo, upute na prinudno liječenje.

“Takva hospitalizacija je potrebna i samoj osobi koja je “na igli”, koja je “ufiksana” i ne može da se obrati za medicinsku pomoć”, kaže glavni narkolog Rusije Jevgenij Brjun.

“Potrebna je mjera prinudne hospitalizacije, kao što se to čini u pogledu duševno oboljelih u psihijatriji. Postoji zakon o psihijatrijskoj pomoći i garancijama prava prilikom njenog pružanja. Tamo postoji član koji omogućava psihijatrima da hospitalizuju oboljelog u slučajevima kada ostavljanje bez medicinske pomoći može da dovede do nepovratnih posljedica i smrti oboljelog”, navodi Brjun.

“Kako pokazuje praksa, aktivna preventiva vodi ka osjetnom smanjenju broja novih narkomana, između ostalog među studentima”,
navodi Glas Rusije.

Stručnjaci UN i Svjetska zdravstvena organizacija pozivaju da se koristi ova forma kao jedan od glavnih pravaca rada za smanjenje upotrebe narkotika.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com