SAD: Devet mrtvih u oluji, milioni domaćinstava bez struje

Najmanje devet osoba poginulo je, a tri miliona domaćinstava ostalo je bez struje u rijetko snažnoj oktobarskoj snježnoj oluji na sjeveroistoku SAD-a.

Najviše napadalog snijega, 80 centimetara, izmjerno je u mjestu Jaffreyju u New Hampshireu, po podacima nacionalne meteorološke službe. Samo 45 kilometara sjeveroistočno od New Yorka napadalo je 48 centimetara snijega.

Težak i mokar snijeg oštetio je električne vodove od Zapadne Virginije do Mainea. Bez struje je oko tri miliona domaćinstava.

Države New York, New Jersey, Connecticut i Massachusetts proglasile su vanredno stanje od vremenske nepogode. Guverner Connecticuta Dannel Malloy izjavio je da ovoliko ljudi nije ostalo bez struje u povijesti te države. U New Jerseyju bez struje je ostao i guverener Chris Christie u svojoj kući.

Maine, New Jersey i Massachusetts objavili su kako očekuju da će do potpunog povratka opskrbe električnom energijom proći nekoliko dana, a u Connecticutu bi to moglo potrajati cijelu sedmicu.

Znatno je poremećen cestovni, željeznički i zračni promet u tom dijelu Sjedinjenih Država. Oluja, koja je počela u subotu, oslabila je donekle u nedjelju popodne po mjesnom vremenu iznad sjevernih država Nove Engleske.

Lokalni mediji javljaju da je 48 putnika bilo blokirano 13 sati u Amtrakovom vlaku za Boston nakon odrona kamenja na prugu. U subotu je 126 putnika aviokompanije JetBlue provelo sedam sati u avionu blokiranom na pisti aerodroma Bradley u Haftfordu u Connecticutu.

Živote je dosad izgubilo devet osoba. Šest u saobraćajnim nesrećama izravno povezanima s olujom, a tri u ostalim nesretnim slučajevima..

Države New York, New Jersey, Connecticut i Massachusetts proglasile su vanredno stanje od vremenske nepogode.

U gradu New Yorku palo je 7,3 centimetra snijega, najviše u oktobru od 1969. godine.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com