SAD, Velika Britanija i Kanada uvode nove sankcije Teheranu

SAD, Velika Britanija i Kanada najavile su novu rundu sankcija Iranu usljed sve veće zabrinutosti u vezi sa nuklearnim programom Irana. Američki državni sekretar Hilary Clinton izjavila je da će novim sankcijama biti pogođene iranska petrohemijska industrija, naftna i gasna industrija te finansijski sektor.

“Poruka je jasna. Ukoliko Iran nastavi sa beskompromisnim stavom, suočiće se sa pojačanim pritiskom i izolacijom”, istakla je Clintonova.

Ona je na konferenciji za novinare u Washingtonu najavila da SAD očekuju da u narednim danima nove sankcije Iranu uvedu i druge zemlje, javlja Srna.

Velika Britanija ranije je saopštila da prekida sve veze sa iranskim bankama, dok je Kanada saopštila da zabranjuje izvoz za petrohemijsku, naftnu i gasnu industriju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je 18. novembra rezoluciju u kojoj je izraženo “duboka i povećana zabrinutost” u iranski nuklearni program.

IAEA navodi da nije više mogla da ignoriše dokaze o tome da Iran u tajnosti pokušava da proizvede atomsko naoružanje. Rezolucija je usvojena sa 32 glasa “za” i dva “protiv” i to Kube i Ekvadora.

Teheran negira optužbe i insistira na tome da je nuklearni program u potpunosti usmjerne u miroljubive svrhe.

Međutim, uprkos izvještaju, iranski slučaj nije proslijeđen Vijeću sigurnosti UN jer se tome protive Rusija i Kina.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com