Saif al-Islam bi mogao biti strijeljan

Najstariji sin ubijenog libijskog vođe Muamera Gadafija, Saif al-Islam bi se mogao naći pred streljačkim vodom nakon što je vlada jučer odbila da ga preda Međunarodnom krivičnom sudu koji je za njim raspisao potjernicu.

Zvaničnici Nacionalnog prijelaznog vijeća insistiraju da se 39-godišnjem Saifu za zločine protiv Libijaca sudi u domovini. Za optužbe koje ga terete mogao bi biti osuđen na smrtnu kaznu.

Saif al-Islam zarobljen je u subotu dok je pokušavao prebjeći u Niger. Kada su mu pobunjenici ušli u trag na jugu libijske pustinje, tvrdio je da je gonič kamila, javlja Federalna.

Na audiosnimku snimljenom u avionu Saif je izrazio svoju bojazan da će ga pobunjenici smaknuti čim izađe iz aviona.

Amnesty International je pozvao Nacionalno prijelazno vijeće da hitno preda Saifa Međunarodnom sudu u Hagu iz straha da bi mogao doživjeti istu sudbinu kao i njegov otac i brat Mutassim, koji su ubijeni u oktobru.

“Spremni smo da mu sudimo. Raspolažemo sa dovoljno legalnih i sudskih procedura da mu osiguramo pošteno suđenje”, kazao je ministar pravde Mohammed Al Alagy.

Poznato je da je Saif Al Islam studirao u Velikoj Britaniji, te da ovaj playboy kako su ga prozvali britanski mediji krije mnoge od tajni koje bi razotkrile lidere britanskih Laburista.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com