Sarajevo među najpoželjnijim turističkim destinacijama u 2014.

Glavni grad Bosne i Hercegovine će u 2014. biti jedna od najpoželjnijih destinacija za putovanje. Nakon što je magazin National Geographic svrstao Sarajevo na listu must-see destinacija u ovoj godini, isto je uradio i američki portal Daily Beast.

U ovoj godini Sarajevo će obilježiti 100 godina od atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Taj događaj bio je uvod u Prvi svjetski rat, tako da će Sarajevo biti centralno mjesto obilježavanja stote godišnjice od početka tog krvavog sukoba, piše Daily Beast.

Bit će ovo godina u kojoj će svoja vrata otvoriti obnovljena Gradska vijećnica, biser pseudomaurske arhitekture i simbol grada, koja je spaljena 1993. godine pri čemu je izgorjelo dva miliona knjiga Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Sarajevo je grad bogat kulturom i tradicijom, no ne čini ga samo to atraktivnom. Pješačke staze dovest će vas do najvišeg vodopada na Balkanu – Skakavca. Sarajevo je okruženo planinama koje su meta brojnih turista jer pružaju višestruke mogućnosti aktivnog odmora.

Na listi najpoželjnijih destinacija u 2014. Daily Beast uvrstio je i Cape Town u Južnoafričkoj Republici. Jedan od razloga zbog kojih trebate posjetiti ovaj grad jeste i odavanje počasti nedavno preminulom južnoafričkom lideru Nelsonu Mandeli.

Na listi su i glavni grad Latvije Riga, koja doživljava pravi procvat posljednjih godina, zatim Erbil u Iraku koji se smatra sigurnim za turiste, a imenovan je glavnim gradom arapskog turizma u 2014.

Daily Beast preporučuje i posjetu engleskom Yorkshireu, Detroitu, jezeru Myvatn na Islandu, Zanzibaru…

(VisokoIN/Klix.ba)

Vezani članci

Prije deset godina napustio nas je profesor Nijaz Duraković

VISOKOIN.COM

OLAKŠANJE ZA GRAĐANE SARAJEVA Pacijenti koji koriste terapiju za hronična oboljenja mogu kontaktirati Dom zdravlja putem e-maila

Visokoin.com

Šta je pokazao obdukcioni nalaz malene Džene?

VISOKOIN.COM

U Sarajevu vazduh najzagađeniji i opasan po zdravlje stanovnika

VISOKOIN.COM

Vukanović otkriva detalje sastanka u Sarajevu: Ponizno puzanje, dolazak i klecanje na noge / Na šta je Baja(zit) sada pristao? Nadam se da nije potpisao ukidanje RS-a i…

VISOKOIN.COM

Gavrankapetanović: Ljetos smo spasili dijete koje je također doživjelo komplikacije u poliklinici

VISOKOIN.COM