SDP BiH: SDA želi blokirati dobijanje kandidatskog statusa u EU i podijeliti državu

Nakon sastanka u Briselu, pale su sve maske. SDA je pokušala brutalno dezinformisati javnost o sadržaju sastanka sa predstavnicima EU.

Time je ova stranka pokazala da je jedini razlog njihovog odziva na ovaj veoma važan i hitan sastanak zapravo to da se pokuša minirati proces dobijanja kandidatskog statusa u EU i da se haos koji je SDA već kreirala dodatno pojača sve do njegove eskalacije za koju niko ne može garantovati u kojem će pravcu ići. Naravno, namjera SDA je da se za sve to optuži neko drugi.

Iako se u Briselu razgovaralo isključivo o principima modela implementacije presude Sejdić Finci o kojima će se razgovor nastaviti u BiH, SDA je svjesno pokušala obmanuti javnost o detaljima sastanka.

Laž je da će postojati više izbornih jedinica nego što je bilo do sada. Dakle, kakvo god rješenje na kraju bude dogovoreno postojaće dvije izborne jedinice kao i do sada – FBiH i RS.

Gruba je neistina da je dogovoren asimetričan način izbora članova Predsjedništva budući da je sigurno da će se građani u cijeloj BiH, kakav god model na kraju bude dogovoren, glasati na direktnim izborima o kandidatima za Predsjedništvo na isti način kao i do sada, sa tom razlikom da će svi građani BiH, bez ikakvih ograničenja, imati priliku da budu kandidati.

Brutalna je laž da je dogovoreno da će hrvatski glas vrijediti pet puta više nego bošnjački i da će svaki kanton imati jednak broj elektora.

Stav SDA da se navodnim modelom proizvodi aparthejd u BiH je vrhunac licemjerja. Osim što to, naravno, nije tačno, treba reći da je SDA posljednja adresa sa koje se može govoriti o aparthejdu budući da se radi o ljudima i organizaciji koji bi da mogu danas podijelili i ljude i državu po nacionalnoj osnovi.

Najmonstruoznija laž SDA je ipak da je sastanak u Briselu išao u pravcu pravljenja osnove za formiranje trećeg entiteta. S toga, pozivamo Delegaciju EU da se izjasni o navodima o trećem entitetu i obavijesti javnost da li je SDA obmanjuje ili to rade svi oni koji tvrde da treći entitet nije opcija.

Sada je i definitivno jasno da je veliki dio rukovodstva SDA saglasan u tome da od ove stranke gradi pravu antievropsku organizaciju koja će učiniti sve samo da Bosna i Hercegovina ne uđe u Evropsku uniju. To je donekle razumljivo, jer evropski put znači i više jednakosti, solidarnosti i pravne države.

Sve ovo, a posebno pravna država je nešto od čega SDA strahuje i sve će učiniti da to nikada ne zaživi u Bosni i Hercegovini, pa i po cijenu udara na ustavni poredak koji su izveli u Domu naroda, blokadom rada institucija ili pokušajem zaustavljanja ispunjavanja obaveza države Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu, što može imati dramatične posljedice.

Najtužnije od svega je što se sve te aktivnosti provode pod firmom ljubavi za Bosnu i Hercegovinu, a u stvari se radi o prvorazrednoj izdaji države u ime familijarnih ciljeva dogovorenih mimo očiju javnosti.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com