SDP: Nećemo biti saučesnici u prikrivanju bilo čijeg kriminala

Povodom tvrdnji predsjednika SDA da se “nacrtom zakona o unutrašnjim poslovima policija želi staviti pod političku kontrolu”, te da taj zakon “predstavlja povratak u doba komunizma”, saeopćenjem se oglasio SDP koji ‘smatra da je dužan naglasiti nekoliko stvari’.

SDP podsjeća da je u vrijeme pada Berlinskog zida današnji predsjednik SDP-a bio na univerzitetu u SAD-u kao profesor na postdoktoratskom istraživačkom studiju, a predsjednik Tihić komunistički tužilac koji je možda nekada i radio po nečijim nalozima, pa vjerovatno zato svako govori iz svog ličnog iskustva.

Danas u Glavnom odboru SDA ima mnogo više komunističkog, partijskog i policijskog stava nego u Glavnom odboru SDP-a. U prvom ešalonu SDP-a danas, za razliku od SDA, uglavnom sjede ljudi koji su u vrijeme globalnog sloma komunizma bili maloljetni.

Ovo je prvi put da zakon u dva člana jasno garantira operativnu i finansijsku samostalnost Federalne uprave policije, što u važećem zakonu nigdje nije eksciplitno navedeno.

Izbor direktora policije koji predviđa ovaj nacrt uređen je po evropskom modelu, a isti princip primjenjuje se i na državnom nivou.

Međutim, konačan sud o tome da li je zakon dobar ili nije treba i može dati isključivo Parlament Federacije BiH i javna rasprava koja će biti provedena, kaže se u saopčenju SDP-a.

Iz SDP-a naglašavaju da je za njih priča o ovom zakonu završena na Vladi FBiH, te da će buduće polemike voditi na sjednicama Vlade i Parlamenta.

SDP je spreman da radi zajedno s ostalim, ali ne pristaje da bude taoc ničijih ucjena ili frustracija zbog neostvarenih ambicija, niti saučesnik u prikrivanju bilo čijeg kriminala koji se odvijao pod plaštom zaštite nacionalnog interesa, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com