Šešelj od Haškog tribunala traži dva miliona eura odštete

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, kojem se u Haagu sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, traži od Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) odštetu od dva miliona eura zbog povreda njegovih prava tokom devetogodišnjeg pritvora, objavio je Haški tribunal (ICTY)

– Na temelju povreda osnovnih ljudskih prava tokom devetogodišnjeg pritvora profesor Vojislav Šešelj traži od ICTY-a odštetu u iznosu od dva miliona eura, navodi se u njegovu zahtjevu podnesenom na stotinjak stranica.

U tom zahtjevu među ostalim iznose se i sumnje da je od početka 90-ih godina njegov život bio meta američke i britanske obavještajne službe koje Šešelj usput optužuje da su u Haagu pisale optužnice protiv Srba. Te službe, navodi Šešelj, koriste ICTY kako bi se “osvetile svom starom neprijatelju koji ih je spriječavao da na kraju 20. stoljeća stvore novi svjetski poredak i unipolarni svijet”.

Šešelj također navodi da ga se u pritvoru liječi davanjem nepoznatih lijekova čime se možda pokušava “eliminirati najvećeg protivnika Haškog tribunala”.

Šešelj najveću odštetu od pola miliona eura traži zbog “namjernog otezanja postupka”, a visoko cijeni i povredu prava na finansiranje vlastite odbrane za što traži 400.000 eura dok za pokušaje da mu se nametne odbrana traži 300 hiljada eura.

Među odštetnim zahtjevima tu je i uskraćivanje posjeta porodici, prijateljima i ljekarama što vrednuje s 200 hiljada eura, a za niz drugih povreda poput prava na pravnu pomoć, pristupa pravnim informacijama i dokazima na vlastitom jeziku traži iznose od sto do 200 hiljada eura. Šešelj je u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. godine a prvostepenska presuda trebala bi se izreći tokom njegove 11. ili 12. godine pritvora.

Šešelj u podnesku navodi da mu sud do danas nije nadoknadio čak ni trošak avionske karte za dolazak u Haag kako bi se dobrovoljno predao iako se radi o zanemarivom iznosu u odnosu na 1,8 milijardi dolara koliko je u svom postojanju ICTY do sada potrošio.

– Veliki broj država i organizacija već dugo objavljuje izdanja u kojima se detaljno utvrđuju ljudska prava te kako ih štititi. Čini se da te informacije ipak nisu stigle do ICTY-a. Mi ćemo probati ispraviti taj propust, sarkastično navodi Šešelj u podnesku u kojem se poziva na bezbrojne deklaracije, konvencije i propise o ljudskim pravima, prenosi u ponedjeljak Hina.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com