SIPA pretresa kasarnu Orljani u Bihaću i izuzima dokumente

Na temelju naloga Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, ovlašteni policijski pripadnici SIPA-a i istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, počeli su vršiti pretres i izuzimanje dokumentacije koja se nalazi u prostorijama bivše kasarne Orljani u Bihaću.

Radi se o objektu koji trenutno koristi MUP USK, a dokumentacija koja se izuzima odnosi se na arhiv i dokumente o ratnim zbivanjima na području Bihaća i USK. Radi se o ratnoj dokumentaciji policijskih struktura u USK, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dokumentacija koja se izuzima, pronađena je ranije, nakon čega je zapečaćena i osigurana, a u naredna dva dana bit će realiziran pretres i izuzimanje dokumentacije, koja je potrebna Tužilaštvu BiH, u okviru predmeta ratnih zločina počinjenih na području USK, o kojima istragu vodi Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Nakon pregleda i izuzimanja određene dokumentacije, ona će biti prenesena u Tužilaštvo BiH.

Uprava policije MUP-a USK, te policijske strukture koje trenutno koriste ovaj bivši vojni objekat, upoznate su sa aktivnostima koje se provode.

Pretres kasarne “Orljani” provodi se u okviru istrage za ratne zločine protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije BiH, saznaje Srna u izvorima iz SIPA.

Predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske (RS), 7. novembra ove godine, su se sastali sa prestavnicima Tužilaštva BiH kako bi se informisali o dinamici rada na predmetima ratnih zločina, a koji se uglavnom odnose na stradanje Srba tokom rata.

“Predstavnici Tužilaštva BiH, informirali su predstavnike žrtava, da su u određenim predmetima poduzete aktivnosti i dogovoreni rokovi do kada će tužioci donijeti odluke o podizanju optužnice ili obustavi istrage u predmetima koji se u procesuiraju duži vremenski period”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

Visokoin.com

VISOKO: Osuđeni roditelji koji su dijete izgladnjivali i držali kao roba

Visokoin.com

U ulici Visočkih brigada konzumirao alkohol, pa počeo da plače i puca iz pištolja

Visokoin.com

Pretresom vozila u Visokom pronađena 3 kg droge

Visokoin.com