SIPA preuzela istragu o Hadžićevoj likvidaciji

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela je istragu o ubistvu Emira Hadžića, čije je tijelo pronađeno 26. februara 2008. godine u automobilu parkiranom u mjestu Petak-Buna kod Mostara.

Hadžić je ubijen vatrenim oružjem iz neposredne blizine, saznaje “Dnevni avaz”.

Istragu je od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) prije dvije godine preuzela Federalna uprava policije, da bi se, nakon određenih saznanja u istrazi protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića, predmetom pozabavili istražitelji SIPA-e.

Svjedoci na suđenu Turkoviću i ostalima potvrdili su da je Hadžić kupovao drogu od Turkovića. Hadžiću je, prema riječima Isljama Kalendera, svakih 15 dana išlo po deset kilograma heroina. Upravo je Isljam Kalender na suđenju ustvrdio da je njegov vjenčani kum Zijad Turković osoba koja je likvidirala Hadžića.

Ova teza ponovljena je i u prisluškivanom razgovoru optuženog Milanka Lakića i zatvorenika Mladena Džidića, koje su istražitelji tri mjeseca prisluškivali u ćeliji KPZ-a Mostar.

Istraga koju je Tužilaštvo BiH vodilo protiv Turkovića dovela je i do rasvjetljavanja ubistva Vlatka Mačara 30. januara 2008. na Autobuskoj stanici na Palama. U eksploziji naprave veće razorne moći, postavljene ispod Mačarevog automobila, poginuli su i Rade Magazin i Milan Vlaškić.

O ovom ubistvu CJB Istočno Sarajevo protekle sedmice je Okružnom tužilatvu dostavio dopunu izvještaja u kojem se Zijad Turković i Anđelko Đokić zvani Kristal iz Brčkog sumnjiče za likvidaciju Mačara.

Kako “Dnevni avaz” saznaje, Turkovićeva uloga bila je u tome da nabavi eksplozivnu napravu. Bliski Turkovićev poslovni partner Anđelko Đokić, od kojeg je Turković nabavljao heroin, bio je izvršilac. Uloga nalogodavca zvanično nije rasvijetljena.

Vlatko Mačar, kako je potvrđeno, bio je neugodan svjedok ubistva Ljubiše Savića Mauzera, za čije je ubistvo Đorđe Ždrale u Sudu BiH pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. Mačar je bio bliski saradnik Đorđa Ždrale, s kojim je Turković sarađivao.

Mačar je raznesen ispred svog kafića simboličnog naziva “Omerta” (zakon šutnje, op. a.), što je ujedno bilo upozorenje i ostalima koji su previše znali.

Ubijen je dan prije bijega u Australiju, gdje se trebao pridružiti Ždrali. Bio je bio prilično oprezan i za njegov bijeg znalo je vrlo malo ljudi. Uži krug ljudi znao je i da će tog jutra kada je ubijen svratiti do kafića “Omerta”, tako da se pretpostavlja da je u njegovoj likvidaciji učestvovala osoba koja mu je bila bliska.

Osim što je mnogo znao o ubistvu Mauzera, Mačar je bio neugodan svjedok i kada su u pitanju bili poslovi vezani uz preuzimanje narko-tržišta u Hrvatskoj. Ubijen je u jeku borbe bh. i srbijanskih kriminalaca s albanskim kriminalcima u Hrvatskoj.

Sumnjičen je da je organizirao likvidaciju Ljuljzima Krasnićija marta 2006. u Zagrebu, kojeg je, kako se kasnije ispostavilo, ubio Boris Govedarica, koji je lividiran 25. avgusta 2007. godine. Govedarica je, također, bio Ždralin čovjek.

(VisokoIN)

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

Visokoin.com