Sirija: Ubijene 33 osobe, među njima šestero djece

Sirijske sigurnosne snage lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu ubile su 33 osobe, među kojima šestoro djece i pet vojnih dezertera, saopćila je u srijedu sirijska organizacija za praćenje ljudskih prava.

Prema navodima te organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, 28 civila i pet dezertera ubijeno je u sukobima u utorak.

Ranije je objavljeno da su u sukobima u Homsu ubijena petorica dječaka, a još jedan 12-godišnjak je ubijen na protestima u gradu Deir-el-Zoru na istoku zemlje, prenijela je agencija AFP.

Četiri dezertera su ubijena kada su vojnici upali na jednu farmu gdje su se skrivali u blizini grada Dare, na jugu zemlje, na granici s Jordanom, dok je jedan dezerter ubijen u Kusajru u blizini libanske granice, dodala je ta organizacija, a prenio Reuters.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, u nasilnom obračunu sirijskih vlasti s učesnicima antirežimskih protesta, koji traju u Siriji od sredine marta, ubijeno je više od 3.500 ljudi.

Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudio je Siriju zbog gušenja osmomjesečnih protesta u zemlji i kršenje ljudskih prava, i pozvao na hitan prestanak nasilja, prenosi Tanjug.

Komitet je u utorak usvojio rezoluciju većinom glasova sa 122 glasa za, 13 protiv i 41 uzdržan, među kojima su bili Rusija i Kina.

Sirijski predstavnik u UN Bašar Džafari je optužio kosponzore rezolucije – Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku da “podstiču građanski rat”.

U neobavezujućoj rezoluciji se “snažno osuđuje nastavak teškog i sistematskog kršenja ljudskih prava”, uz naglašavanje “proizvoljnih pogubljenja” i “progona” demonstranata i aktivista za ljudska prava.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com