Srbija: Nakon 33 godine u zatvoru optuženik na smrt pušten na slobodu

Dojučerašnji zatvorenik Vučko Manojlović, koji je bio osuđen na smrt zbog ubojstva, a zatim mu je kazna preinačena u zatvorsku, poslije 33 godine robije je slobodan čovjek i kaže da se izvan zatvora osjeća kao da je “stigao u neku drugu civilizaciju”.

69-godišnji Manojlović prvotno je proglašen krivim za ubojstvo zamjenika javnog tužitelja u Leskovcu 1984. godine i osuđen na smrt, a zatim je ta kazna zamijenjena kaznom zatvora u trajanju 40 godina. Početkom mjeseca srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pomilovao ga je nakon 33 godine provedenih u zatvoru, od čega četiri i pol godine u lancima i 18 godina u samici, javio je Tanjug.

Manojlović je poznat i po tome što je sam tražio izvršenje smrtne kazne govoreći da je čekanje izvršenja teže od same egzekucije.

Na današnjoj konferenciji za novinare kazao je da je “nada postojala”, iako je “bila pritajena, naročito u posljednjoj godini”. Dodao je kako ga je susret sa patrijarhom Pavlom 1993. godine “preporodio”.

“Susret sa patrijarhom Pavlom bilo je nešto najljepše što mi se dogodilo tijekom tamnovanja u niškom Kazneno-popravnom zavodu. Susret s patrijarhom preporodio me je kao čovjeka i pomogao mi da zaboravim ružno i zlo. Postao sam drukčiji, misli su mi postale drukčije”, rekao je Manojlović, dodavši kako oporavak ide teško.

Manojlović je presudom Okružnog suda u Nišu 1985. godine zbog kaznenog djela ubojstva zamjenika javnog tužitelja u Leskovcu proglašen krivim i osuđen je na kaznu zatvora od 20 godina, a Vrhovni sud je 1986. godine preinačio prvostupanjsku presudu u smrtnu kaznu.

Sljedeće, 1987. godine, Vrhovni sud je po žalbi na odluku drugostupanjskog suda, kao najviša sudska instanca, potvrdio odluku Vrhovnog suda iz 1986. godine o smrtnoj kazni.

Aktom o pomilovanju ranijeg predsjednika Milana Milutinovića 2002. godine kada je u Srbiji ukinuta smrtna kazna, njegova kazna preinačena je u kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, a ne u kaznu zatvora od 20 godina koliko je bilo, kako su ukazivali branitelji, predviđeno zakonom koji je predviđao blažu kaznu i važio u vrijeme izvršenja kaznenog djela.

Manojlović je i u ranijim izjavama medijima tvrdio da sebe i dalje smatra krivcem za paklenu noć u Leskovcu, 29. prosinca 1984. godine. Međutim, on tvrdi i da nikog nije ubio.

Po presudi, proglašen je krivim što je odmah po izlasku iz zatvora, u namjeri da se osveti za petogodišnje robijanje zbog silovanja, svirepo ubio zamjenika okružnog javnog tužitelja u Leskovcu Dragomira Krstića, pokušao da likvidira istražnog suca Bratislava Gavrilovića i pripremao ubojstvo suca Mladena Jankovića.

Odvjetnica Tanja Minčić – Marković rekla je da Manojlović za 33 godine u zatvoru nije učinio nijedan prekršaj i da protiv njega nikada nije vođen disciplinski postupak.

“Vučkovo vladanje je osnova za pomilovanje”, kazala je ona.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com