Stanovnici Maldiva spremni na evakuaciju

Predsjednik Maldiva Muhamed Našid najavio je da stanovnici ovih ostrva namjeravaju da se presele u Australiju, Šri Lanku ili Indiju, ukoliko ostrva nestanu zbog visine nivoa mora.

Ako se nivo mora podigne kao što predviđaju stručnjaci, pogodit će vas talas klimatskih izbjeglica koji traže novu zemlju za život, rekao je Našid tokom posjete Australiji.

Najviša tačka Maldiva je 2,4 metra visok brežuljak, a 14 ostrva u maldivskom arhipelagu je već iseljeno zbog erozije tla, prenose mediji.

Gotovo 80 posto ove zemlje u Indijskom okeanu živi na manje od metar nadmorske visine. Stručnjaci procjenjuju da će nivo mora u ovom vijeku porasti za 53 centimetra, što bi značilo potapanje dobrog dijela blizu 200 naseljenih maldivskih ostrva, prenosi Onasa.

“Australija nam odgovara zbog klime, Šri Lanka i Indija zbog blizine i sličnosti kultura”, objasnio je Našid i dodao da službenih razgovora sa vladama ovih država nije bilo.

Maldivi već imaju poseban fond u kojem prikupljaju novac od turizma za kupovinu teritorija u inostranstvu i preseljenje 350.000 stanovnika, ako im domovina potone.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com