Stižu odlične vijesti za korisnike Windowsa 11

Microsoft planira u sljedećoj verziji Windowsa 11, 24H2, omogući lakše redovno ažuriranje operativnog sistema, bez potrebe za čekanjem da se OS ponovno podigne.

Od postojanja Windowsa, svako njihovo značajnije ažuriranje popraćeno je neizostavnim restartovanjem računara, što planiranim što neplaniranim, a ovo posljednje posebno iritira korisnike.

Microsoft je zato u posljednjim verzijama OS-a omogućio određivanje “aktivnih sati”, odnosno vremena kada nije poželjno obaviti prinudno restartovanje nakon nadogradnje, a uskoro bi i s tim mogao u potpunosti da se oprosti.

Naime, u najnovijoj developerskoj preview verziji (Windows 11 Insider Preview Build 26058) počeli su da testiraju opciju nadogradnje Windowsa koja ne zahtijeva restartovanje. Ažuriranje sistema po principu “hot patching” već se koristi na određenim verzijama Windows Servera i Xbox-u. Ista stvar uskoro bi, dakle, mogla da zaživi i na Windowsu 11.

Windows Central navodi da je plan Microsofta da opciju ažuriranja bez ponovnog pokretanja računara omogućiti prije svega za redovne mjesečne nadogradnje i one bezbjednosnog karaktera. Veće nadogradnje OS-a i dalje bi mogle da zahtijevaju restartovanje, kao i mjesečne nadogradnje puštene u distribuciju u januaru, aprilu, julu i oktobru – dakle, oni koji žele što rjeđe da restartuju računare morat će to učiniti barem jednom u tri mjeseca. Ako testiranje opcije bude uspješno, očekuje se da se ona pojavi za sve korisnike u stabilnoj nadogradnji na verziju 24H2, kasnije ove godine.

Ostala poboljšanja

Ista ova insajderska verzija Windowsa donosi i poboljšanja za Copilot. On će ubuduće moći da upravlja brojnim funkcijama Windowsa – moći ćete da, na primjer, tražite da promijeni neko od podešavanja, isprazni recycle bin, pokaže vam sistemske informacije i slično.

Softver za automatizaciju Power Automate takođe će dobiti svoj plug-in za Copilot, stvarajući tako još moćniji alat za automatizaciju repetitivnih zadataka u Windowsu.

Tu je i nekoliko vizuelnih nadogradnji i manjih iterativnih unapređenja korisničkog interfejsa.

Vezani članci

Microsoft potvrdio: Ugroženo više od milijardu Android korisnika

Visokoin.com

Microsoft u Irskoj zaradio 315 milijardi dolara, platio 0 poreza

Visokoin.com

Objavljen raspored predavanja na MS NetWork 5 konferenciji

Visokoin.com

Microsoft priznao promašenu investiciju od 6,3 milijardi dolara

Visokoin.com

Windows Phone 8 predstavljen!

Visokoin.com

“Microsoft” diskretno lansirao svoju društvenu mrežu “So.cl”

Visokoin.com