Windows Phone 8 predstavljen!

Microsoft je sinoć predstavio novu verziju svoje mobilne platforme, Windows Phone 8. Podrška za višejezgarne procesore i veću rezoluciju zaslona neke su od mogućnosti koju ova verzija, kodnog naziva Apollo, donosi.

Tu je i podrška za NFC, kao i micro SD kartice.

Windows Phone 8 će za razliku od svog prethodnika dio koda dijeliti sa PC verzijom Windowsa, što će programerima olakšati pravljenje aplikacija za obje platforme.

Vjerovatno najuočljivija promjena je vizuelna promjena “pločica” (tiles) na početkom zaslonu (Start screen), koje se sada mogu dodatno pilagođavati, a korisnici im mogu mijenjati boju i veličinu.

Novi Windows Phone dolaziće sa Internet Explorerom 10, opcijom Wallet za mobilno plaćanje i novim mapama (umjesto Bing mapa sada su tu Nokia mape).

Nove telefone praviće, naravno, Nokia, ali i Samsung, HTC i Huawei, a radiće na Qualcomm dvojezgarnim čipovima.

Windows Phone telefoni koji su sada u prodaji neće moći da dobiju prelazak na Windows 8, ali ih zato očekuje Windows 7.8, koji će biti dostupan nakon što Windows Phone 8 bude lansiran. Ova verzija će i ovim korisnicima omogućiti da imaju novi Start Screen.

Microsoft je juče najavio i da je Windows Phone Marketplace zvanično došao do brojke od 100.000 aplikacija. Rečeno je i da će se Marketplace proširi na neke nove zemlje, te će biti dostupan u ukupno 180 (trostruko više nego sada).

Osim toga, najavljeno je i da će Windows Phone 8 nuditi podršku za 50 jezika.

(VisokoIN)

Vezani članci

Microsoft potvrdio: Ugroženo više od milijardu Android korisnika

Visokoin.com

Stižu odlične vijesti za korisnike Windowsa 11

Visokoin.com

Microsoft u Irskoj zaradio 315 milijardi dolara, platio 0 poreza

Visokoin.com

Objavljen raspored predavanja na MS NetWork 5 konferenciji

Visokoin.com

Microsoft priznao promašenu investiciju od 6,3 milijardi dolara

Visokoin.com

“Microsoft” diskretno lansirao svoju društvenu mrežu “So.cl”

Visokoin.com