Štrajk upozorenja zaposlenih u Kantonalnoj bolnici Zenica

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, OO JU Kantonalna bolnica Zenica, organizirao je danas tokom pauze za doručak, od 11 do 11.30 sati, polusatni štrajk upozorenja.

Kako je kazao predsjednik Sindikata KZB-a Fahrudin Heco, na ovaj su se potez odlučili zbog ignoriranja menadžmenta da Pravilnik o radu KBZ uskladi sa zakonskim i podzakonskim aktima, što je potkrijepljeno Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

-Naši su zahtjevi skromni i lako ih je ispuniti, a neće ni koštati mnogo ovu ustanovu – smatra Heco, istaknuvši da je drugi njihov zahtjev bio da se radnicima koji rade na odjelima sa štetnim djelovanjem, kao što je Radiologija, Patologija i Urgentna psihijatrija, uvede šestosatno radno vrijeme, kao što je i bilo do unazad nekoliko mjeseci.

-Ti su radnici tridesetak godina imali pravo na šestočasovno radno vrijeme, koje su im ukinuli na osnovu neke ekspertize, a koja je urađena paušalno. Pritom se ništa nije promijenilo na odjelima u smislu poboljšanja uslova rada i zaštite radnika – smatra Heco.

Treći zahtjev je da se višak radnih sati radnicima plati, kao što su usmeno i bili dogovorili s menadžmentom, umjesto da se odobrava korištenje slobodnih dana.

Heco ističe da zasad nisu precizirali termin generalnog štrajka, o kojem će morati razmišljati ako se Uprava i dalje bude oglušivala o njihove zahtjeve.

Vezani članci

ZENICA BNP u četvrtak i petak premijerno izvodi predstavu “Ugasimo svjetlo”

Visokoin.com

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

VISOKOIN.COM

Kako štedi ZZO ZDK: Ko preživi covid, dobiće refundaciju lijekova

VISOKOIN.COM

Rudari iz Zenice i Breze odložili lopate

VISOKOIN.COM

Pronađen kombi za kojim je policija tragala nakon dvostrukog ubistva u Zenici

VISOKOIN.COM

Čelik ostao i bez generalnog direktora Murata Daldika

VISOKOIN.COM