Svi paradoksi i zanimljivosti lokalnih izbora 2012.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini protekli u znaku velikog broja paradoksalnih i zanimljivih situacija, a agencija Anadolija prenosi najupečatljivije.

Svi stranački lideri sinoć su objavili da su baš oni odnijeli izbornu pobjedu. Niko nije priznao da je izgubio. Svi su u izbornim rezultatima pronašli nešto dobro ili nisu imali snage da priznaju da su im glasači okrenuli leđa.

Osim SDA i SDS, koji su istinski pobjednici lokalnih izbora, jer su osvojili najveći broj načelničkih mjesta, pobjedu je objavio i SNSD koji izgubio načelnike u 26 opština, pa i SDP koji je ostao bez načelnika u dva dugogodišnja uporišta – Bihaću i sarajevskom Novom Gradu.

Smiješna, a ujedno i žalosna, bila je ponoćna konferencija za novinare Centralne izbore komisije (CIK) BiH. Dok u svim drugim zemljama svijeta državne izborne komisije objavljuju najrelevantnije rezultate izbora, predsjednik CIK-a Branko Petrić, pet sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta, kazao je da političke stranke imaju aktuelnije i preciznije podatke od Centralne izborne komisije.

U Odžaku je prilikom otvaranja glasanja, predsjednik biračkog odbora uzeo neovlašteno 55 glasačkih listića za načelnika općine koje je označio i ubacio u glasačku kutiju, nakon čega je smijenjen.

Na biračkom mjestu u Domu kulture Srebrenica dva puta je došlo do prekida u glasanju zato što su bili potrošeni svi listovi na dopunskom izvodu centralnog biračkog spiska.

Još jedna u nizu zanimljivosti na ovim lokalnim izborima je i to da su neki kandidati sa osvojenih manje od 100 glasova postali načelnici. Naprimjer, u općini Istočni Mostar, pobjednik na izborima za načelnika osvojio je svega 96 glasova te tako postao prvi čovjek općine. Zanimljivo je da je njegov jedini protukandidat osvojio pet glasova manje.

Kandidatima nekim općinama na ovim lokalnim izborima i nije bilo teško doći do pobjede, kao što je bio slučaj u općini Neum gdje su građani za načelnika općine imali priliku da glasaju samo za jednog kandidata, koji je naravno osvojio 100 posto glasova.

Po prvi put u historiji BiH na izborima za načelnika je izabrana pokrivena žena. Naime, Amra Babić je nova načelnica Općine Visoko, čime je postala prva žena načelnica neke općine u Evropi koja nosi hidžab.

U nekim općinama kandidati za mjesto načelnika osvojili su manje od 10 glasova, kao što se desilo u općini Jezero gdje je posljednjeplasirani kandidat za načelnika osvojio samo jedan glas. Glasao je sam za sebe. U općini Trnovo posljednjeplasirani kandidat za načelnika je ukupno osvojio četiri glasa.

Također, u nekim općinama je zabilježen i veliki broj nevažećih glasačkih listića. Primjerice, u općini Travnik od ukuno 44.320 birača ukupan broj nevažećih neoznačenih glasova iznosio je 1.713.

Također, zanimljiv je i upozoravajući podatak da se za glasanje na lokalnim izborima prijavilo svega 37.359 državljana BiH od ukupno njih oko 1,5 miliona, za koliko ih se pretpostavlja da žive u inostranstvu.

Procjenjuje se da se stranke i kandidati potrošili skoro devet miliona KM na propagandu i agitovanje. Ako se to podijeli sa prosječnom starosnom penzijom koja iznosi oko 300 KM, dođe se do zaključka da su stranke i kandidati na reklamiranje potrošili oko 30.000 starosnih penzija.

U BiH je trenutno registrirano 190 političkih partija, što je čini svjetskim rekorderom prema broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovništva. Posmatrano prema broju stanovnika, u BiH na 20.209 stanovnika dolazi jedna politička partija.

(VisokoIN/Anadolija)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com