Švicarska: Od 1. januara legalno je uzgajati marihuanu

Nova godina u nekoliko švicarskih kantona bit će stvarno vesela – od 1. januara stupit će na snagu zakon, takozvani Latinski sporazum, o legalizaciji gajenja konoplje u domaćim uslovima.
Zakon dopušta da svaki stanovnik kantona Geneve, Vauda, Neuchatela i Friburga uzgaja po četiri žbuna konoplje za vlastite potrebe, što neće izazvati administrativnu i krivičnu odgovornost. Neće biti potrebe ni da se prijavljuje gajenje “trave”.

Samo za više do četiri žbuna marihuane građanin će morati da dobije specijalnu četvorogodišnju dozvolu. Takav građanin mora da se registruje kao poduzetnik, da ne bude osuđivan, da posjeduje čistu kreditnu historiju, da raspolaže specijalnom prostorijom i da zna da se stara o ovoj biljci.

Parlamentarnci navedenih kantona već su ratifikovali novi zakon. Takvim načinom, organi pravosuđa i policija riješili su da se bore protiv nezakonitog prometa lakih narkotika.

Zanimljivo je da se ovako radikalna liberalizacija zakonodavstva desila u Švicarskoj u vrijeme jačanja borbe protiv prometa narkotika u mnogim evropskim zemljama. U Holandiji su čak uveli ograničenje za rad čuvenih kafe – šopova i prodaju “trave” turistima.

Prema mišljenju eksperta Instituta za međunarodnu ekonomiju i odnose RAN Igora Hohlova, u bogatoj alpskoj konfederaciji, zbog specifičnog demokratskog uređenja, jednostavno je pobijedio pokret Legalize, koji se zalaže za legalizaciju marihuane.

Taj pokret je bio sposoban čak da utiče na zakonodavnu politiku. Posljedice ovog trijumfa demokratije sasvim su predvidive.

Hohlov za Glas Rusije objašnjava da je riječ o narkoticima kanabioidne grupe, koji su mnogo manje opasni od narkotika opijumske grupe.

Ipak, u praksi se pokazuje da mnogi narkomani koji su počeli od marihuane, i osjetili hemijski osjećaj euforije – kada ništa ne treba da radiš da ti bude dobro – prelaze na teže narkotike.

I treba imati u vidu: čineći povlastice za marihuanu, vlasti otvaraju mogućnost da poslije izvijesnog vremena broj heroinskih narkomana bude uvećan. Takva zakonitost postoji.

Skrivena prijetnja od švajcarskog presedana sastoji se u tome što se u datom slučaju ukida psihološka barijera koja dijeli zdravo društvo od njegove bolesne komponente. I postepeno društvo počinje da prihvata narkotike kao neku socijalnu normu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com