Tihić: Budžet koji je usvojen danas je direktan atak na državu BiH

Budžet koji je usvojen danas preglasavanjem ministara iz SDA je direktan atak na državu BiH i njen euroatlanstki put, kazao je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare SDA predsjednik ove stranke Sulejman Tihić.

Pojasnio je da će sa ovim zamrznutim fiskalnim okvirom ubrzo biti doveden u pitanje rad državnih institucija.

– Između ostalog, kakvu poruku šaljemo onima koji se bore protiv korupcije i kriminala u BiH, ako im smanjujemo platu”, rekao je Tihić.

Izrazio je razočarenje ponašanjem koalicionog partnera, SDP-a, i njihovim odlukama.

– Mi smo u ovu koaliciju ušli s velikim očekivanjima i ambicijama koje su bile usmjerene ka dobrobiti BiH. Godinu dana poslije, razočarani smo ponašanjem SDP-a, pojasnio je Tihić.

Kazao je da se “boji da iza ovakvih odluka stoji neki tajni politički dogovor” i apelirao na novinare da istraže zašto još uvijek nema, na papiru, Globalnog fiskalnog okvira.

Dodao je da budžet BiH danas ne bi mogao biti usvojen da za njega nije glasao jedan Bošnjak, Zlatko Lagumdžija. Najavio je da će predstavnici SDA u Predstavničkom domu, Domu naroda i Predsjedništvu BiH glasati protiv ovakvog budžeta te da će pokušati popraviti situaciju amandmanima.

Predsjedništvo stranke je na današnjoj sjednici raspravljalo i o implementaciji presude “Sejdić-Finci” za koju je zaključeno da nema alternativu.

SDA smatra da izbor članova Predsjedništva treba biti indirektan i to da ih bira Predstavnički dom iz reda izabranih zastupnika.

Predsjedništvo SDA ovlastilo je Tihića da u dogovoru s koalicionim partnerima obustavi provođenje Protokola o kadrovskoj politici uz objašnjenje da se ovaj dokument nije pokazao najboljim, odnosno, da je rezultirao neadekvatnim kadrovskim rješenjima.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com