Tihić: SDA ne prihvata predloženi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH

Stranka demokratske akcije (SDA) ne može prihvatiti predloženi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, zaključak je sjednice Predsjedništva SDA održane danas u Sarajevu.

Ovu odluku novinarima je obrazložio predsjednik SDA Sulejman Tihić koji je istakao da SDA ne može prihvatiti ono što ugrožava dosadašnji napredak u ovoj oblasti.

“Postoji bojazan da bi određenim rješenjima bio ugrožen dostignuti napredak te omogućen politički utjecaj na neovisnost rada policije. Predloženo rješenje ugrozilo bi i operativnu i svaku drugu funkciju policije”, pojasnio je Tihić.

SDA u predloženom nacrtu, između ostalog, smeta rješenje po kojem se svako imenovanje, odnosno razrješenje direktora policije vrši na osnovu prijedloga ministra unutrašnjih poslova smjena, odlukom Vlade FBiH, uz pribavljeno mišljenje Nezavisnog odbora koje, tvrdi Tihić, ne mora biti uvaženo.

Ipak, Tihić smatra da ovakva odluka Predsjedništva SDA neće ugroziti koaliciju SDA-SDP.

“Mi smo okupljeni oko Platforme koja tretira sva važna pitanja i mi smo se dogovorili šta trebamo raditi i saglasni smo da se trebamo koncentrisati na Platformu. Sva pitanja koja su mimo Platforme moraju biti dogovorena”, kazao je.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA usvojena je i informacija o potpisanom Sporazumu o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine između SDA i SDP-a, a na temelju političkog dogovora predsjednika šest stranaka od 28. decembra 2011. godine.

Prema Sporazumu, SDA su pripale dvije ministarske pozicije na koje je Predsjedništvo Stranke predložilo Sadika Ahmetovića za ministra sigurnosti, a Muhameda Ibrahimavića za ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

Kandidat SDA za zamjenika ministra finansija i trezora BiH je Fuad Kasumović.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com