Tito i Kennedy još 1951. na tajnom sastanku dogovorili razmjenu oružja?

Dr. Darko Bekić otkriva kako je u američkim arhivima pronašao dokaze o sastanku u Beogradu. Jugoslavija je na rubu gladi, a svijet na rubu III. svjetskog rata.

Napetost raste.

Opskrba hranom i potrepštinama u zemlji zadovoljava tek 30 posto potreba. Vojni vrh i dio partijskog vodstva razočarani su političkim stanjem, otvaranjem zatvora na Golom otoku, i raskidom odnosa sa Staljinom.

Srušene su im iluzije o naglom napretku.

25. je januara, godine 1951.

U Beogradu sastanak, tajni.

– Smatram da Jugoslavija ima moralno pravo tražiti oružje od vas, govori Josip Broz Tito svom gostu.

– Što vam treba?

– Tenkovi, mlažnjaci, protuavionski topovi…

– Želite li možda protutenkovsko oružje? Bazuke? – zanima se gost.

Ambiciozni političar

– Već ih imamo nekoliko, ali čine mi se premalog dometa da bi bile djelotvorne, a za živu silu ne brinite. Ako dobijem dovoljno oružja, odmah mogu podignuti dva milijuna boraca.

Ovako su toga dana pregovarali Josip Broz Tito i tada još mladi, ambiciozni američki kongresman John Fitzgerald Kennedy na njihovom prvom susretu u Beogradu. Kennedy je bio na svojoj evropskoj turneji, a jedna od tačaka posjeta bila je i Jugoslavija.

Tito o rezultatima razgovora nije obavijestio nikoga od svojih potčinjenih.

Stvar je bila delikatna.

‘Houston, imamo problem’

Ovaj susret u svojoj knjizi “Jugoslavija u hladnom ratu” opisuje dr. Darko Bekić (65), znanstvenik, povjesničar i nedavno penzionisani iskusni ambasador.

Bekić je između ostalog bio hrvatski ambasador u Portugalu, Angoli i Kabo Verdeu. Bio je stalni predstavnik pri UN-u u Ženevi i OESS-u u Beču. Ima i novinarskog iskustva – bio je novinar RTZ-a, urednik Plavog Vjesnika i urednik u redakciji Studentskog lista.

U mirovini planira nastaviti publicistički i znanstveni rad.

– Pokušao sam pronaći neku fotografiju s tog susreta, ali uprkos naporima nisam je pronašao ni u Beogradu ni u Americi. Ipak, to je zasigurno bio prvi službeni susret Tita i Kennedyja – kaže Bekić.

JFK i Tito tokom narednih će godina nastaviti međusobne kontakte; Tito će ga 1961. godine posjetiti u Americi, a JFK će mu slati pomoć u obliku novca i hrane.

Vrijednost: 2,5 milijardi dolara.

No, nikad više u ovako prijelomnim trenucima povijesti.

Njihovi sastanci i Titov obilazak NASA-inih postrojenja čak su postali tema vruće, ali još nezavršene dokumentarne drame slovenskih autora Žige i Bojana Virca “Houston, imamo problem” . U njemu razvijaju pseudopovijesnu teoriju, prema kojoj je za osvajanje Mjeseca bila zaslužna tehnologija koju su u vojnoj megabazi Željavi, na granici Hrvatske i BiH, razvili jugoslavenski inženjeri, i to prema nacrtima pronađenim u tajnim dnevnicima slovenskog znanstvenika Hermana Potočnika koji je od tuberkoloze preminuo u Beču 1925. godine.

Slovenski filmaši smatraju da je Tito tehnologiju možda prodao SAD-u.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com