Tokiju prijeti novi razoran zemljotres!

Šanse da snažan zemljotres pogodi Tokio u narednih nekoliko godina daleko su veće nego što to vlada predviđa, ocijenili su danas istraživači sa Univerziteta u Tokiju, upozoravajući kompanije i pojedince da budu spremni na takav potres.

Mogućnost da zemljotres jačine od sedam stepeni po Rihterovoj skali potrese južni dio japanske metropole u naredne četiri godine iznosi čak 70 posto, saopštio je japanski Institut za seizmološka istraživanja.

S druge strane, japanska vlada procjenjuje da postoji 70 posto šansi da do takvog potresa dođe u naredne tri decenije.

Zemljotres jačine od devet stepeni po Rihterovoj skali, najjači do sada zabilježen u Japanu, i cunami koji je uslijedio prošlog marta opustošili su sjeveroistočnu obalu, sa čak 23.000 mrtvih ili nestalih i oštećenjem nuklearne centrale Fukušima.

Prema vladinom istraživanju, potres jačine od 7,3 stepeni sa epicentrom u sjevernom dijelu Tokijskog zaljeva odnio bi 11.000 života i uništio oko 850.000 zgrada, mada tim stručnjaka sa Tokijskog univerziteta upozorava da je teško predvidjeti posljedice tako snažnog zemljotresa na grad.

“Šanse da se zemljotres od sedam stepeni jačine dogodi (u toj oblasti) porasle su poslije potresa prošlog marta”, izjavio je Šinići Sakai, profesor Instituta za seizmološka istraživanja, dodajući: “Sada bi vlada, pojedinci i korporacije trebalo da se pripreme za to”.

Prema riječima jednog zvaničnika u vladi, Tokijski univerzitet pravi procjene na osnovu veće seizmičke aktivnosti od marta prošle godine, dok vlada za svoja predviđanja koristi starije podatke.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com