Topli obrok ipak neće biti oporezovan

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine zaključilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu da ne može dati pozitivno mišljenje o Prednacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Prednacrtu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak

U raspravi koja je prethodila donošenju zaključaka, direktor Udruženje poslodavaca u FBiH Mladen Pandurević je rekao da bi ovakav Zakon, koji predviđa oporezivanje 50 posto toplog obroka i regresa za sve zaposlene u ovom entitetu, bio novo opterećenje za privredu u Federaciji BiH.

“Budući da se radi o veoma važnom aktu smatramo da je potrebno provesti najširu raspravu na kojoj će se utvrditi negativni efekti za povećanje zaposlenosti i povoljnije poslovanje, što su glavni prioriteti u svim razvijenim zemljama”, smatara Pandurević.

Federalni ministar finansija Ante Krajina objasnio je da se ovakvim mjerama pokušava stati u kraj neodgovornim poslodavcima koji zloupotrebljavaju sadašnje neoporezivanje i isplaćuju dio plate putem toplog obroka.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović istakao je da su prava radnika definirana Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, te da oni neće pristati na jednostrane izmjene i derogiranje tih prava.

ESV je zaključio da predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca održe sastanak na kojem će biti razmotreni efekti predloženog Prednacrta zakona i pravilnika, i ponude dodatna rješenja.

Sljedeća sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH planirana je za 28. februar.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com