Tunis: Osuđeni na 7 godina zbog karikatura poslanika Muhammeda

Sud u Tunisu osudio je dvojicu mladića na sedam godina zatvora jer su na društvenoj mreži Facebook objavili karikature obnaženog poslanika Muhammeda, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti, a prenio AFP.
Agencija navodi da ovaj slučaj ističe sve veću ulogu religije u zemlji nakon izvršene revolucije.

“Oni su osuđeni, jedan od njih u odsustvu, na sedam godina zbog kršenja morala, klevetanja i narušavanja javnog reda”, rekao je predstavnik ministarstva pravde Čokri Nefti.

Kazne su izrečene 28. marta, a advokati odbrane su uložili žalbu. Jedan od dvojice osuđenih se nalazi u zatvoru, a drugi nije bio u sudu prilikom izricanja presude. Obojica žive u gradu Mahdija, na oko 200 kilometara južno od prijestolnice Tunisa.

Slučaj je počeo kada su se dvojica stanovnika Mahdija, jedan od njih advokat, požalili početkom marta da su karikature vidjeli na Facebooku, rekao je bloger Olfa Rijahi.

Okrivljeni su izložili karikature na kojima je Poslanik prikazan nag… a i klevetali su istaknute tuniske ličnosti, rekao je Nefti.

“Kazna je previsoka”, rekla je aktivistkinja za ljudska prava Boćra Bel Hadž Hmida, dodajući da je ona poslala peticiju predsjedništvu zbog ovog predmeta.

“Oni su samo dva mladića koji su mislili da su slobodni da kažu da su ateisti i smatrali su da su sigurni na Facebooku”, dodala je ona.

Aktivistkinja smatra da je ovaj slučaj presedan. “Prije ovoga, niko nije vodio računa o tome šta se dešava na Facebooku”, kazala je.

Broj sudskih postupaka zbog “kršenja morala” povećan je otkako je na prvim post-revolucionarnim izborima u oktobru pobijedila islamistička Enahda partija, navodi AFP.

Tuniska revolucija, koja je završena mirnim izborima u oktobru, inspirirala je reformističke pokrete širom Bliskog istoka nazvane “arapsko proljeće”.

Tunižani su svrgnuli autokratski režim bivšeg predsjednika Zine Abidine Ben Alija. U “arapskom proljeću” svrgnuti su još predsjednici Egipta Hosni Mubarak i Libije Muamer Gadafi.

Od drugih većih slučajeva “kršenja morala” u Tunisu, ističu se slučaj novinskog urednika koji je u martu kažnjen jer je objavio fotografiju nage osobe, kao i suđenje direktoru jedne privatne televizije koji je emitirao jedan “bogohulni” film, prenio je Tanjug.

Tuniskoj internet agenciji je naređeno da blokira pristup porno sajtovima.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com