U 2012. treba iskoristiti pozitivnu klimu ‘šestorke’

U 2012. godini treba iskoristiti pozitivnu klimu koja je stvorena dogovorom lidera šest političkih stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH), rečeno je tokom današnjeg susreta članova rukovodstava Predstavničkog i Doma naroda PSBiH sa šefom Delegacije Evropske unije i specijanim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Kako je naglasio predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović, izuzetno je važno fokusirati se na dosljedno provođenje političkog dogovora šest lidera bez otvaranja novih pitanja.

Podnošenje aplikacije za kandidaturu za pristupanje EU zajednička je pobjeda a neispunjenje tog cilja zajednički poraz svih građana i naroda Bosne i Hercegovine,smatra Bećirović.

Da treba iskoristiti pozitivnu klimu i realizirati dogovoreni paket istakao je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Sulejman Tihić, dok je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo Ljubić, uprkos razočarenju zbog današnjeg neusvajanja Zakona o sistemu državne pomoći u prvom čitanju, izrazio optimizam da se ključni državni zakoni bitni za podnošenje aplikacije mogu biti konačno usvojeni uporedo sa formiranjem Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Staša Košarac izrazio je danas očekivanje da će na narednoj sjednici Doma naroda biti razmatran usaglašeni Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Na sastanku je, također, potencirana potreba da se u procesu približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji ostvari visoka koordinacija između državne i nižih nivoa vlasti.

Na taj način bit će odgovoreno na izričit zahtjev EU da u procesu kandidature postoji jedna adresa sa kojom će se pregovarati i dogovarati ispunjavanje pristupnih zadataka.

Bez stvaranja takvog ambijenta, procjenjeno je, podnošenje aplikacije za kandidaturu neće biti ozbiljno razmatrano, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Visokoin.com

Admir Babić (SDP): Koliko je Gradska uprava u zadnje tri godine pomogla nabavku udžbenika

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com