U sukobima u Kairu poginulo 17 demonstranata

U sukobima u Kairu između demonstranata, vojnih snaga i snaga reda od petka do utorka poginulo je 17 ljudi, a dvije osobe su u četvrtak podlegle ozljedama, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Dvije osobe su umrle u četvrtak u bolnici, pa je ukupan broj poginulih 17, rekao je Hišam Šiha, zvaničnik ministarstva zdravlja na državnoj televiziji i državnoj agenciji Mena.

Osim toga, 46 osoba je na liječenju u bolnicama koje pripadaju ministarstvu, a neutvrđen broj u ustanovama snaga sigurnosti, rekao je on.

Sukobi su izbili 16. decembra između snaga reda i demonstranata koji kampiraju od kraja novembra ispred sjedišta vlade protestirajući protiv vojnog imenovanja premijera Kemala el-Ganzurija, koji je bio na ovom položaju i za vrijeme smijenjenog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Demonstranti su tražili kraj vojne vladavine, ciljajući posebno na glavnog zapovjednika vojske i stvarnog šefa države maršala Huseina Tantavija.

Demonstranti su pozvali na nove masovne proteste u petak pod sloganom „Petak obnove časti“ kako bi tražili da se pripadnici snaga sigurnosti koji su sudjelovali u nasilju izvedu pred lice pravde.

Ovi nemiri su najozbiljniji nakon sličnih sukoba u kojima su ubijene 42 osobe, uglavnom u Kairu, nekoliko dana prije parlamentarnih izbora 28. novembra.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

Visokoin.com

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

Visokoin.com

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

Visokoin.com

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Visokoin.com