U ZDK pokrenuta brojna klizišta, situacija u Topčić polju složena

Nove infomacijima o stanjima na ugroženim područjima od poplava i klizišta u Zeničko-dobojskom kantonu nisu nimalo ohrabrujuće – saopćili su Agenciji Fena iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Jučerašnje jake kiše su pokrenule brojna klizišta, a tokom noći su enoromno povećane količine vode u seoskim potocima što se naročito osjetilo na području naselja Topčić polje kod Zenice i u donjem toku rijeke Željeznice, koja se slijeva iz naselja Željezno polje.

“Situacija je protekle noći bila izuzetno složena, a ništa nije bolja ni jutros, jer kiša neprestano pada” – kazao je Feni Sead Đanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Na području Topčić polja protekle noći bilo je angažirano pet mašina s kojima su pripadnici civilne zaštite i mještani odbranili naselje od nabujale vode Starinskog potoka. Voda ovog potoka neprestano nanosi pijesak i kamen koji se mora odmah vaditi da ne bi došlo do prelijevanja vode van korita potoka.

Zahvaljujući naporima spasilačkih ekipa, na svu sreću nije došlo do novog plavljenja kuća u Topčić polju. Ako kiša nastavi i dalje padati, za četvrtak i petak će trebati povećati broj mašina i ljudstva na područjima nemilskog kraja i Željeznog polja.

Na cesti prema Bistričaku i Šerićima ekipe su sa šest građevinskih mašina jučer uspjele očistiti oko tri kilometra na klizištu koje je prekinulo ovu komunikaciju, ali je jutros novo klizište, odmah u blizini željezničkog tunela Bistričak, ponovno prekinulo saobraćaj prema selima šeričkog kraja.

Na nekoliko mjesta magistalnog puta M-17, u dijelu kojim prolazi kroz Zeničko-dobojski kanton, otežano je odvijanje saobraćaja zbog povećane količine vode na putu ili klizišta, pa se vozačima preporučuje da brzinu prilagode uslovima na putu i da izričito poštuju upozorenja policije ili interventnih ekipa.

U mjestu Ograjina na magistralnom putu M-17 kod Žepča, vozila se propuštaju naizmjenično uz kraće zastoje zbog rada mašina na čišćenju klizišta, a stručne ekipe otklanjaju probleme s manjim klizištima u Maglaju, Usori, Tešnju, Zavidovićima i Žepču.

Prema posljednjoj informaciji, kod skretanja sa magistralnog puta za Željezno polje ponovno je blokirana saobraćajnica za ova sela, kao i alternativni putni pravac preko sela Brižje.

Vezani članci

Amra Babić nositeljica liste “Narod i Pravda” za skupštinu ZDK

VISOKOIN.COM

Raste broj hospitalizovanih u ZDK, sve više zaraženog medicinskog osoblja

VISOKOIN.COM

Markice po cijeni od 20 KM mogu se uplatiti do 31.marta

VISOKOIN.COM

Raste broj zaraženih, a zeničkoj bolnici nedostaje testova

VISOKOIN.COM

Obnova zgrada i stručan kadar povećali interes djece i roditelja za vrtiće

VISOKOIN.COM

Prihvaćena inicijativa za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH

VISOKOIN.COM